Prethodni članak
Sljedeći članak

Država našla rješenje kako riješiti pusto i neobrađeno zemljište koje je u njihovom vlasništvu

Općine i gradovi bili su dužni donijeti Programe raspolaganja u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu i ovih dana ti su se programi našli na sjednicama zagorskih gradskih i općinskih vijeća


U ožujku ove godine na snagu je stupio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji ovlasti za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem daje jedinicama lokalne samouprave. Općine i gradovi bile su dužni donijeti Programe raspolaganja u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona i ovih dana oni su se i našli na sjednicama zagorskih gradskih i općinskih vijeća. Državno zemljište daje se u zakup putem javnog natječaja na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje.

Plaćanje zakupnina

Sudionici javnog natječaja za zakup mogu biti fizičke ili pravne osobe koje su do isteka roka za podnošenje ponuda podmirile sve obveze s osnova korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, odnosno sve obveze s osnove naknade za gospodarsko korištenje voda i svih javnih davanja te protiv kojih se ne vodi postupak zbog predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta. Na javnom natječaju ne mogu sudjelovati osobe koje su dodijeljeno poljoprivredno zemljište u vlasništvu države dale u podzakup ili njime na drugi način neovlašteno raspolagale. Pravo prvenstva na javnom natječaju za zakup imaju: nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ili vlasnik poljoprivrednog obrta ili pravna osoba u rangu mikro i malih poduzeća, kojima je poljoprivreda primarna djelatnost, koji je najmanje tri godine do objave javnog natječaja vlasnik ili posjednik stoke; dosadašnji posjednik; mladi poljoprivrednici do 41 godinu života, OPG-i koji ima sjedište na području općine ili grada gdje se zemljište nalazi. Zakupnina za zakup plaća se godišnje do kraja prosinca tekuće godine.

I prodaja

Zakon propisuje i prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta. U kontinentalnom području mogu se kupiti katastarske čestice površine do 10 ha a u priobalnom području do 1 ha. Jedan kupac može na području Republike Hrvatske kupiti državnog zemljišta maksimalno do 50 ha za kontinentalno područje i do 5 ha za priobalno područje. Zakon predviđa davanje u zakup i privatnog poljoprivrednog zemljišta koje se ne održava pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju. Ministarstvo može radi zaštite tla, okoliša ili ljudi dati u zakup takvo zemljište fizičkoj ili pravnoj osobi na rok do deset godina uz naknadu u visini iznosa početne zakupnine. Sredstva ostvarena od zakupa pripadaju vlasniku zemljišta, ako je vlasnik nedostupan ili nepoznatog boravišta zakupnina se čuva na posebnom računu jedinice lokalne samouprave 10 godina.

Zapuštena zemljišta

Prema službeno dostavljenim podacima Državne geodetske uprave ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u Grada Zlatar iznosi 122.012 m2. Mladen Krušelj, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela grada Zlatara rekao je kako je riječ o maloj površini zemljišta u državnom vlasništvu. Najveće zemljište se nalazi u Kaštelu i ima ga u zakupu jedan veći poljoprivrednik s područja Zlatara. Druga su zemljišta obrasla šikarom i šumom i pitanje je da li ćemo mi to moći dati u zakup, no Zakon je donesen i mi ga moramo sprovesti - istaknuo je Krušelj, dodavši da je tek sada donesen program raspolaganja i trebaju se pridobiti određene suglasnosti i onda konačna suglasnost resornog ministarstva kako bi se moglo ići u daljnju provedbu programa.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook