Prethodni članak
Sljedeći članak

DAJMO DJECI KORIJENE I KRILA: Mališani iz Dječjeg vrtića Uzdanica dobili tradicijske igračke

U sklopu odgojno – obrazovnog projekta 'Dajmo djeci korijene i krila', kojeg zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj, uz podršku Krapinsko – zagorske županije, danas su djeci u Dječjem vrtiću uzdanica u Zlataru uručene tradicijske igračke


Ravnateljici vrtića Biserki Žerjavić tradicijske drvene igračke zajedno su uručili župan Željko Kolar i zamjenica gradonačelnika Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek. Zlatarski je vrtić 75. po redu u Hrvatskoj u kojeg stiže ovaj projekt, a cilj mu je da se djeca u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine i hrvatskim tradicijskim vrijednostima.

- Cilj nam je da djeca u svim vrtićima u Krapinsko – zagorskoj županiji dobiju takve igračke na poklon i nastavljamo darivanje igračkama iz Marije Bistrice. Idući će biti Dječji vrtić u Krapinskim Toplicama 24. Travnja. Bitno je da nastavimo s ovom akcijom u čitavoj Hrvatskoj, jer smiješak i oduševljenje djece kada vide igračke ne možete zamijeniti ničim. Moramo cijeniti svoju prošlost, inače nećemo imati budućnost – istaknuo je ovom prilikom župan Kolar.

- Ove me igračke vraćaju u djetinjstvo, kada smo se igrali s leptirićima, vlakićima, konjićima i drago mi je da ovdje danas njegujemo tu tradiciju i da se djeca igraju igračkama koje su uvrštene na UNESC – vu listu zaštićene kulturne baštine. Vrtić je prošao lošu fazu kada su djelatnice radile i bez plaća, no to je iza nas i osim redovitog financiranja ove smo godine izdvojili i dodatna sredstva za kupnju opreme za vrtić koja bi trebala stići ovih dana – istaknula je zamjenica gradonačelnika Jasenka Auguštan – Pentek, dodavši da je, pošto vrtić broji 101 polaznika, a preko 20 djece je na listi čekanja, u pripremi za EU fondove projekt gradnje vrtića većeg kapaciteta, a uredit će se i igralište vrtića i zamijeniti dotrajale sprave.

Autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja istaknula je da je cilj projekta sačuvati igračke u svijesti djece kao vid baštine koji im je blizak, da kroz igru nauče da se baština treba čuvati i vrednovati. Mališani dobili i poklon paket crtaćeg pribora Narodnih novina, a osim igračkama, razveselili su se i predstavi Laboratorija zabave iz Zagreba.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook