Prethodni članak
Sljedeći članak

Cijene hrane u veljači išle dolje, umirovljenica pukla od smijeha: ‘Pogledajte moj račun’


Na domaćem tržištu je zabilježen pad veleprodajnih cijena jaja i pilećeg mesa u veljači ove godine, objavio je Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP).

Tako su veleprodajne cijene pilećeg mesa u veljači ove godine bile nešto niže u odnosu na one iz siječnja. Prodajna cijena pilećih prsa bila je 3,6 posto niža u odnosu na siječanj. Batak je bio jeftiniji za 2,4 posto, pileći batak sa zabatkom 5,1 posto, a pileći zabatak za 0,4 posto.

Podaci pokazuju da su prosječne cijene pilećeg mesa (rasjeka) u odnosu na godinu dana ranije bile niže za 2,4 posto (pileći batak) do 9,5 posto (pileći batak sa zabatkom).

Sličan trend vidimo i na tržištu jaja. Konzumna jaja iz kaveznog uzgoja u veljači ove godine tržena su po dva posto nižim cijenama u odnosu na cijene prethodnog mjeseca. Jedina iznimka su jaja S razreda koja su u prosjeku bila skuplja za 3,5 posto. Prosječna veleprodajna cijena naprodavanijih jaja razreda L i M je iznosila 0,17 odnosno 0,15 eura po komadu, piše Dnevno.hr.

Cijena jaja većine razreda iz oba uzgona oblika u veljači ove godine su bila niže u odnosu na cijene godinu dana ranije, za 6,2 posto (podni L) do 20 posto (kavezni S). Značajne više cijene bilježimo jedino kod jaja iz podnog uzgoja razreda XL, za 16,3 posto.

Nešto su niže veleprodajne cijene mliječnih proizvoda, pa je tako veleprodajna cijena maslaca u siječnju bila za 7,1 posto niža nego u siječnju.

Dok su cijene u veleprodaji znatno niže, građani ta pojeftinjenja još nisu osjetili na svom džepu. “Ne znam o kakvim pojeftinjenjima pričate, meni se čini da svaki mjesec za hranu dajem sve više, pa pogledajte samo moje račune”, nasmijala se umirovljenica Mira kada su je upitali troši li nešto manje za hranu.

“Maslaca sam se odrekla jer mi je previše skup, a sve drugo kupujem na akciji, samo što je i to skuplje nego što je bilo”, požalila se ova umirovljenica, za Dnevno.hr.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je Mira u pravu. Veleprodajne cijene možda jesu niže, ali cijena hrane i bezalkoholnih pića je u veljači bila 5,7 posto nego u veljači godinu ranije. Ipak, ovaj trend snižavanja veleprodajnih cijena mogao bi se nastaviti i dalje što nam je potvrdila i Zvjezdana Blažić, stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook