Prethodni članak
Sljedeći članak

Čija je vojarna na Ivančici?

Prije godinu dana hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prilikom posjeta gradu Ivancu posjetio je i napušteni vojni objekt


Prije godinu dana hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prilikom posjeta gradu Ivancu posjetio je i napušteni vojni objekt na Ivančici. Tada i javnost saznaje kako grad Ivanec planira spomenuti objekt koji stoji već šest godina napušten uvrstiti u studiju razvoja planinskog turizma na Ivančici.

Studiju o razvoju planinskog turizma izradila je varaždinska razvojna agencija AZRA i dostavila tada mjerodavnom državnom uredu sa zahtjevom da im se objekt iznajmi ili da u koncesiju. Čelni ljudi Ivanca tada su se Mesiću potužili kako je zemljište još uvijek u procesu povrata imovine, a on se tada obećao založiti za njegovo brže rješavanje.

AZRA studiju izradila prva

No, vrlo je malo njih podno Ivančice znalo za taj vojni objekt, a posebno na činjenicu da se vojni objekt nalazi na području grada Zlatara, a time i na teritoriju Krapinsko-zagorske županije. Da se vojni objekt nalazi na zagorskom području znali su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Zlatara Marijan Đurek i direktor Zagorske razvojne agencije ZARA–e Siniša Hajdaš Dončić i govorili da je riječ o zajedničkom projektu.

Gradonačelnik Zlatara Marijan Đurek za vrijeme kad je Mesić obilazio vojni objekt nije bio prisutan, ali kako je izjavio tada za Zagorski list bio je na prezentaciji razvoja planinskog turizma koju je izradila Varaždinska razvojna agencija AZRA i rekao da je sve to partnerski odnos Varaždinske županije, grada Ivanca, KZŽ, grada Zlatara, ali i da je Ivanec financijski jači u svemu tome.

Naša zagorska razvojna agencija ZARA, rekao je tada njezin direktor Siniša Hajdaš Dončić u dobrim je poslovnim odnosima s AZRA-om koja je izradila studiju razvoja planinskog turizma s ivanečke strane. Hajdaš je htio da se studija izradi zajednički, no AZRA je bila i malo nekorektna, pa se s projektom požurila. ZARA je obećala napraviti studiju o razvoju planinskog turizma sa svoje strane. O tome smo pisali prije otprilike godinu dana. Objekt je i danas danas, napušten, devastiran, a na njemu se ne radi ništa. Zanimalo nas je gdje je stalo.

Jedinstveni turistički proizvod

– Studija o razvoju planinskog turizma na Ivančici, a koja obuhvaća Grad Zlatar i općine Budinščinu i Lobor, a koju radi naša ZARA u završnoj je fazi. Čekamo još primjedbe načelnika i gradonačelnika. Kada to riješimo, studija će biti prezentirana na internetu, te na Općinskim i gradskim vijećima – pojasnila je zamjenica Zagorske razvojne agencije Ines Gašparlin.

- Naša koncepcija razvoja planinskog turizma je totalno drukčija od njihove. Idemo s razvojem selektivnog oblika turizma (biciklističke staze, agroturizam, adrenalinski sportovi, planinarenje, skoro sve sportske aktivnosti, osim skijanja). Već imamo osigurana sredstva za prve korake. Novcima iz Europskih fondova označit ćemo pješačke i biciklističke staze na Ivančici. Jest da je najveći dio Ivančice na području Krapinsko-zagorske županije, no mi ne možemo podvući crtu i reći ovo je krapinski, a ovo varaždinski dio, već na to moramo gledati kao na jedinstveni turistički proizvod - rekla je Ines Gašparlin.

S naše strane je bliže

- Vojni objekt na Ivančici sagrađen je potkraj komunističkog doba. Kratko vrijeme je tu boravila i bivša jugoslavenska vojska, a za vrijeme Domovinskog rata VII. gardijska brigada. Sramota je što se nitko sa zlatarske strane nije sjetio tražiti ga u najam ili da ga revitalizira, a objekt se nalazi katastarski na našem području. Pitanje je koliko ih je uopće to znalo. Na Gradskom vijeću nikada nismo o tome raspravljali – rekao je Vilko Kukec, zlatarski gradski vijećnik i potpredsjednik Gradskog vijeća, koji živi s obitelji u belečkoj Gornjoj Selnici, u selu u podnožju Ivančice.

Tu je odrastao i prilično je upućen u čitavu priču o vojnom objektu.

- Vojni objekt je na zlatarskom teritoriju i s naše strane je bliže doći do njega, svega nekih osam kilometara, a s ivanečke strane vam treba oko 15 kilometara. Dobro, nemamo cestu, u lošem je stanju, ali moguće ju je urediti. Bila je prohodna prije par godina, jer je put do vrha uredila vojska VII. gardijske brigade. Glavni objekt prostire se na 600 četvornih metara. Uz taj glavni objekt još je jedan u kojem su bila smještena vozila, trafostanica i kotlovnica. Objekt je devastiran skroz. Da li je to za sobom počistila i uništila vojska ili su pokrali ljudi, ne znam – pripovijeda nam vijećnik Kukec.

Objekt se sastoji od 15-tak soba, kupaonice, blagovaonice, velikog prostranog tavana i skloništa koje ide duboko u zemlju. Po ´pričama sklonište je potkopano sve do Lobora.

- Sve je pokradeno, nema stakla na prozorima, nema vrata, nema pipa, umivaonika, a sve što se nije moglo uzeti, razbijeno je. Šteta da tako veliki objekt trune, jer netko nema interesa – mišljenja je Kukec, koji najviše zagovara cestu na južnoj strani naše najveće planine koja se izvorno zove Ivanščica.

- Objekt bi bio kao stvoren primjerice za zdravstveni turizam, turizam za djecu zbog friškog zraka. To je trebao biti zlatarski projekt broj jedan, naša budućnost, a ne novo groblje u Zlataru – kaže Kukec, dodavši kao je Ivanec negdje 97´,98´ godine čak tražio promjene granice na Ivančici, koje u Saboru nisu prošle.

Čiji: zlatarski ili ivanečki?

Gradonačelniku Ivanca Miloradu Batiniću (HNS) vojni objekt uopće nije sporan.

– Vojni objekt na Ivančici je neprofitabilan. MORH je odustao i odrekao se potrebe za takvim objektom i on je sada pod ingerencijom Ureda državne uprave za upravljanje imovinom. Mi smo izradili studiju o razvoju planinskog turizma, te računali i na taj objekt. Jako smo zainteresirani za tu investiciju. Zahtjev smo proslijedili prošloj Vladi i sada Vladi u novom sazivu, a konačno rješenje čekamo već četiri godine. Uskoro se nadamo pozitivnom rješenju – rekao je ivanečki gradonačelnik Batinić.

- Zemljište na kojem je sagrađen vojni objekt u postupku je povrata imovine. On nije zlatarski, on je pod ingerencijom Središnjeg državnog ureda i oni će odlučiti kome će ga dati. Mi smo u velikoj prednosti ispred Zlatara da dobijemo objekt jer glavna prometnica ide s naše, ivanečke strane. Vještak je izradio nalaz. Objekt je devastiran, potrebno je puno ulaganja. Riječ je o milijunskim iznosima i mi smo toga svjesni. Nevezano za objekt, studija razvoja planinskog turizma je izrađena i Ivanec u taj posao ide. Sada je u izradi idejni projekt sportsko-rekreacijskog i planinskog turizma na Ivančici, nakon čega slijedi izrada studije utjecaja na okoliš – pojašnjava Batinić.

- Koliko je zlatarski, toliko je i varaždinski i hrvatski. Nema diobe, ovo je vaše, ovo je naše – dodaje na kraju.

Ivanec planira veliki turizam na Ivančici. Planira urediti skijaške, biciklističke, rimske staze i šetnice. A poseban naglasak stavit će na zdravstveno i sportsko-rekreacijski turizam. Uredit će se i popratni sadržaji za dječje aktivnosti poput sanjkanja, zimskih kampova i škole u prirodi. Do objekta je sagrađena cesta, a raspolažu i sa samostalnom vodoopskrbom, što je Ivancu prednost.

Đurek se ´ne da´

Što na to kaže zlatarski gradonačelnik Marijan Đurek (HNS), njegov stranački kolega.

– ZARA radi našu studiju razvoja planinskog turizma na Ivančici u koju smo uvrstili sve prirodne i ne-prirodne resurse, između ostalog i vojni objekt na Ivančici, jer se nalazi na teritoriju Krapinsko-zagorske županije. Ako i nije u studiji, mi ćemo dati primjedbu da se uvrsti. To što s ivanečke strane ide glavna prometnica nema veze, jer je i mi planiramo napraviti iz Gornje Selnice ili Lobora. Znate, i nije toliki problem napraviti program, već pronaći investitora - rekao je zlatarski gradonačelnik Đurek, dodavši kako će o svemu više znati kad bude prezentacija studije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook