Prethodni članak
Sljedeći članak

Ceh prijevoznika traži manje cestarine

Ceh prijevoznika Hrvatske obrtničke komore zatražio je hitne izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, u dijelu ko


Ceh prijevoznika Hrvatske obrtničke komore zatražio je hitne izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, u dijelu koji se odnosi na ograničenje obavljanja prijevozničke djelatnosti zbog starosti vozila.

Naime, sukladno zakonu, kojem bi se prijevoznici trebali prilagoditi unutar godinu dana, prijevoznička djelatnost ne smije se obavljati vozilima starijim od 18 godina, odnosno deset godina, u slučaju linijskog prijevoza djece.

Ceh prijevoznika traži ukidanje ovih odredbi te predlaže strožu tehničku kontrolu vozila. Od Vlade i Ministarstva mora, turizma prometa i razvitka Ceh prijevoznika zatražit će i smanjenje previsoke cijene cestarine za 40%. Tim bi smanjenjem cestarina iznosila 0,80 kuna po kilometru, što bi bilo u skladu s prosječnom cijenom cestarina u Europskoj uniji.

Domaćim prijevoznicima nije u interesu voziti alterantivnim pravcima, dok autoceste zbog enormno visokih cijena cestarina zjape prazne, rečeno je na sastanku Ceha prijevoznika te je kao rješenje predloženo plaćanje godišnje cijene korištenja autocesta, sukladno godišnjoj premiji za korištenje cesta pri registraciji vozila.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook