Prethodni članak
Sljedeći članak

Brojne aktivnosti povodom Međunarodnog dana starijih osoba i Dječjeg tjedna

U ispostavama Doma zdravlja KZŽ patronažna djelatnost priprema brojne aktivnosti za starije i djecu


Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

U prvom tjednu mjeseca listopada obilježava se i Dječji tjedan koji nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu. Patronažna djelatnost priprema povodom Međunarodnog dana starijih osoba i Dječjeg tjedna brojne aktivnosti.

Tako će u utorak 3. listopada u Domu orhideja u Zlataru organizirati druženje korisnika, patronažnih sestara i djece Dječjeg vrtića Uzdanica Zlatar s ciljem senzibilizacije mlađih generacija na osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dob. Udruga umirovljenika Konjščina priprema pak izložbu radova umirovljenika na temu 'Mentalno zdravlje'. Idućeg dana, u srijedu 4. listopada Kućna pomoć d.o.o. organizira druženje patronaže i korisnika kućne pomoći u dnevnom boravku Markuš brijeg, s ciljem promicanja i podržavanja zdravih načina života, duševnoga zdravlja i blagostanja starijih osoba. Tema radionice je 'Kako sačuvati mentalno zdravlje'. Povodom Dječjeg tjedna u u Igraonici u Maču u 16 sati održat će se radionica, kao i u Konjščini 5. ili 6. Listopada, na temu Igrom i vježbom do pravilnog rasta i razvoja. Polaznici Dječjeg vrtića iz Zlatara ambulantama Doma zdravlja planiran je 5. listopada.

Što se tiče Ispostave Zabok, 2. listopada održat će se druženje s bivšim zaposlenicima Doma zdravlja KZŽ s ciljem osiguranja aktivnog zdravog starenja i unapređenja kvalitete življenja, a povodom Dječjeg tjedna održat će se sastanci grupa za potporu dojenja.

U Ispostavi Klanjec, u petak 29. rujna planira se posjet Domu za starije Sv. Katarina u Zagorskim Selima mjerenje RR i ŠUK-a u krvi te druženje. U Dječjem vrtiću Kesten 3. listopada planira se druženje i edukativno predavanje o higijeni ruku, a isto predavanje održat će se idućeg dana u Dječjem vrtiću Jaglac u Kumrovcu.

U Ispostavi Pregrada 29. rujna planira se posjet Staračkom domu u Poredju u Humu na Sutli, dok se 2. listopada organizira Mjerenje tlaka i šećera u krvi u Udruzi umirovljenika Pregrada te predavanje o kardiovaskularnim bolestima, kao i posjet staračkom domu Marinci u Pregradi. Idućeg dana uz posjet obiteljskom domu Golubić u Benkovu, u Udruzi umirovljenika u Desiniću moći će se obaviti kontrola krvnog tlaka i šećera u krvi, 4. listopada na redu je posjet staračkim domovima Trsek i Štrok, a 6. listopada u Udruzi umirovljenika u Humu na Sutli moći će se izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi te se planira pješačenje stazom zdravlja do brda Videž. U prostorijama Općine Hum na Sutli 3. listopada bit će organiziran Dječji sajam od 17 do 19 sati, odnosno razmjena dječjih igračaka, odjeće i obuće te druženje roditelja i djece, uz čitanje priča.

U Ispostavi Krapina 2. listopada organizira se druženje korinika i patronažnih sestara u Domu za starije osobe 'Moj dom Tandarić', a planira se i sastanak Grupe za potporu dojenja Librići.

U Ispostavi Donja Stubica u Stub klubu priprema se priredba DV Bubamara za djedove i bake povodom njihovog dana uz kontrolu tlaka, šećera u krvi i masnoća u krvi. Planiran je i posjet patronažnih sestara udomiteljskim obiteljima. Na trgu u Donjoj Stubici održat će se sportske igre za predškolsku dob, a djeca vrtićke dobi posjetit će ambulantu Donja Stubica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook