Prethodni članak
Sljedeći članak

Broj prometnih nesreća smanjen za 26,0 posto

Policijski službenici su u travnju obavili očevid kod 74 prometne nesreće što je u odnosu na isti mjesec prošle godine s


Policijski službenici su u travnju obavili očevid kod 74 prometne nesreće što je u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjenje za 26,0 posto. Prometnih nesreća s poginulom osobom nije bilo, a u 29 nesreća s ozlijeđenim osobama 7 osoba je teže, a 42 osobe su lakše ozlijeđene, dok je u 45 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama manji je za jednu prometnu nesreću, nesreće s ozlijeđenim osobama u padu su za 14,7 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta je u padu za 30,8 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba manji je za jednu osobu, teže ozlijeđenih osoba manje je za 50,0 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba više za 23,5 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 49 osoba što je u odnosu na travanj 2009. godine povećanje za 2,1 posto. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 30 do 50 godina u kojoj dobnoj skupini je nastradalo 13 sudionika od kojih je 1 osoba teško, a 12 osoba je lakše ozlijeđeno. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama također ih je životne dobi od 30 do 50 godina (57 sudionika).

Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća. 18 nesreća ili 24,3 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste s - 19 slučaja. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća je petak s 15 obavljenih očevida, a najsigurniji je utorak s sedam obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između od 15 do 16 sati s 9 obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje je od 0 do 1 sat sa niti jednim obavljenim očevidom.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 172 sudionika od kojih su 22 sudionika ili 12,8 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok su lani u 100 prometnih nesreća sudjelovala 264 sudionika od kojih je 35 ili 13,3 posto bilo pod utjecajem alkohola. U travnju ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 92 osobe ili 34,8 posto i do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 0,5 posto.

Policijski službenici su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u travnju evidentirali 1045 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 377 prekršaja što iznosi 36,1 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (60) prekršaja i upravljanja neregistriranim vozilom (59) prekršaja. Utvrđeno je i 20 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, 19 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, te 12 prekršaja nekorištenje zaštitne kacige.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook