Prethodni članak
Sljedeći članak

Broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći za 200 posto

Policijski službenici su u veljači obavili očevid kod 71 prometne nesreće što je u odnosu na isti mjesec prošle godine p


Policijski službenici su u veljači obavili očevid kod 71 prometne nesreće što je u odnosu na isti mjesec prošle godine povećanje za 2,9 posto. U tri nesreće s poginulom osobom tri osobe su smrtno stradale, u 19 nesreća s ozlijeđenim osobama 7 osoba je teže, a 28 osoba je lakše ozlijeđeno, dok je u 49 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za 200,0 posto, nesreće s ozlijeđenim osobama u porastu su za 26,7 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu za 7,5 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba veći je za 200,0 posto, teže ozlijeđenih osoba više je za 133,3 posto, a lakše ozlijeđenih osoba više je za 33,3 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 38 osoba što je u odnosu na veljaču 2009. godine povećanje za 52,0 posto.

Najviše nastradalih osoba životne je dobi 30 do 50 godina u kojoj dobnoj skupini je nastradalo 12 sudionika od kojih je jedna osoba smrtno stradala, a 11 osoba je lakše ozlijeđeno. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama najviše ih je životne dobi od 30 do 50 godina (75 sudionika).

Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća. 28 nesreća ili 39,4 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste s - 20 slučaja. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća je nedjelja s 14 obavljenih očevida, a najsigurniji je ponedjeljak s šest obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između od 10 do 11 sati s 8 obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje je od 22 do 23 sata sa niti jednim obavljenim očevidom.

U prometnim nesrećama sudjelovala su 164 sudionika od kojih je 14 sudionika ili 8,5 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 69 prometnih nesreća sudjelovalo 155 sudionika od kojih je 14 ili 9,0 posto bilo pod utjecajem alkohola. U veljači ove godine došlo je do povećanja broja sudionika prometnih nesreća za 9 osoba ili 5,8 posto i do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 0,5 posto.

Policijski službenici su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u veljači evidentirali 818 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 219 prekršaja što iznosi 26,8 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nepoštivanja prometnog znaka (138) i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (46) prekršaja.

Utvrđeno je i 28 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, a od ostalih prekršaja još izdvajamo 10 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, po 9 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom i upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook