Prethodni članak
Sljedeći članak

Braniteljskoj obitelji bez posla HEP iskopčao struju

Do prije dvije godine, Božo, Julijana i Dalibor Herceg su živjeli u podstanarstvu i radili u Zagrebu. A onda su jedno za


Do prije dvije godine, Božo, Julijana i Dalibor Herceg su živjeli u podstanarstvu i radili u Zagrebu. A onda su jedno za drugim, kao tehnološki višak ostajali bez posla i sredstava za život, pa su se vratili u Tuhelj, u Božinu rodnu kuću. Žive u mraku.

Na rubu Tuhlja, u kući broj 87, nedostojno čovjeka, u besparici i neimaštini, životari tročlana obitelj Herceg: Božo (55), Julijana (51) i njihov sin Dalibor (35). Na martinjsku nedjelju, kada sam ih posjetio, zatekao sam svo troje za stolom u mračnoj kuhinji. Tek je škrti plamičak svijeće dogorijevao za «pokoj» živim ukućanima kojima je HEP, zbog neplaćenih računa iskopčao struju. Hladnjak i električni štednjak, televizijski prijemnik i druga kućna pomagala koje napaja struja danima su već izvan uporabe.

- Najteže nam je bez rasvjete. Živimo kao u srednjem vijeku, uz svijeću - vidljivo potišten govori Božo, inače razvojačeni branitelj koji je «zaradio» PTSP-i. Jednako i sin Dalibor ima status branitelja. Svo troje su do prije dvije godine živjeli u podstanarstvu i radili u Zagrebu. A onda su jedno za drugim, kao tehnološki višak ostajali bez posla i sredstava za život, pa su se vratili u Tuhelj, u Božinu rodnu kuću.

Tisuću kuna, milijun problema

Julijana pojašnjava: Svo troje smo prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje, a samo ja imam uvjete za dobijanje mjesečne naknade za nezaposlenost od 1.000 kuna, a Božo i Dalibor nemaju nikakva primanja. Ja imam 28, a Božo 29 godina radnog staža. Sin Dalibor ima završenu osnovnu školu i trenutno je hospitaliziran zbog poteškoća s bubrezima. I ja sam narušenog zdravlja. Struja nam život znači, osobito u zimskom razdoblju, kada su noći duge i hladne. Teško nam je s mojih tisuću kuna živjeti i pokrivati režije, prehrambene namirnice, higijenske potrepštine, odjeću, obuću - govori prigušeno Julijana, skrivajući suze u kutovima očiju. Srećom, na drva se griju i kuhaju, uglavnom ono što su privredili u svom vrtu.
Račun za struju je narastao na 4.000 kuna. HEP je kategoričan: Kad plate čitav iznos, ponovo ćemo im priključiti struju. No, teška materijalna situacija onemogućava obitelj Herceg da odjednom podmiri čitav dug HEP-u.

- Obratili smo se za pomoć Centru za socijalnu skrb Zabok - Podružnica Klanjec i dobili jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 600 kuna. Naša Općina pomogla nam je također jednokratnim novčanim iznosom od 1.000 kuna. Ali sve je to premalo da bismo riješili našu tešku situaciju i da bi električna razvjeta obasjala naš dom - sramežljivo, skrivajući pogled, govori Božo koji je gotovo tri desetljeća doprinosio svojim radom društvenoj zajednici, a sada spao gotovo na prosjački štap. Dalibor je vatrogasac u DVD Tuhelj, pa se obratio za pomoć svom Upravnom odboru, da bi solidarno pomogli svom članu u nevolji. Odbor će na svojoj sjednici raspravljati i o ovoj zamolbi dan prije objavljivanja ove tužne priče.


Pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu ovoj obitelji prebroditi nevolju i vratiti im zračak nade u ljudsku dobrotu i solidarnost. Predlažemo HEP-u Zabok da omogući obitelji Herceg da svoj dug podmiri u 4 obroka po 1000 kuna i da im, nakon plaćenog 1.obroka prikopča struju.

Podjetimo, adresa je: Božo Herceg, Tuhelj 87, 49215 Tuhelj.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook