Prethodni članak
Sljedeći članak

Ambulanta u Gornjoj Stubici ostaje bez još jedne liječnice: 'Ko nas bu sad liječil?'


Ambulanta u Gornjoj Stubici ostaje bez još jedne liječnice obiteljske medicine.

Doktorica Andrea Horvat Hodžić, koja ima privatnu ordinaciju, s 30. 4. odlazi iz Gornje Stubice.

Velik je to gubitak za pacijente, osobito ako uzmemo u obzir činjenicu da je s krajem prošle godine jedna ordinacija u ambulanti u Gornjoj Stubici već zatvorena.

Mještani koje smo zatekli u centru mjesta nisu htjeli pred kamere, no istaknuli su ogromno nezadovoljstvo. – Šteta. Baš šteta, doktorica je bila jako dobra, već godinama nam je tu i jako smo bili zadovoljni s njom – kažu Gornjostubičanci. Bili su šokirani i naglim odlaskom liječnice s krajem prošle godine, kada su se pitali tko će ih liječiti, a sada su u još goroj situaciji. – Pričalo se da će i ova doktorica otići. Drago nam je zbog nje, da je našla posao bliže svom domu, no za nas je to veliki gubitak. A nek nam još i ovaj doktor prejde? Ko nas bude onda zaista liječil? – pitaju se mještani.

Osim ordinacije dr. Horvat Hodžić, koja radi do 30. travnja, u Gornjoj Stubici otvorena je još jedna ordinacija. – Ja sam kod tog liječnika. Odnosno, u ordinaciji u kojoj se stalno mijenjaju liječnici. Nemrem reći, sve obavim kaj trebam, ali pitanje kak bude sad kad bude puno više posla u toj ordinaciji – kaže jedan mještanin kojeg smo zatekli pred trgovinom nasuprot ambulante u Gornjoj Stubici.

Načelnik Jasmin Krizmanić kaže kako su nezadovoljni i mještani, a očito i liječnici, zbog čega odlaze. – Osobno smatram da je trebalo voditi malo više računa o tome i trebalo se bolje planirati. Ne možemo utjecati na smrt liječnika, no mladi liječnici odlaze, jer očito nisu zadovoljni. Odlaze na bolje uvjete, osobito u bolnicama, na druge specijalizacije, a svatko ima pravo usavršavati se i napredovati – kaže načelnik, dodavši kako se to nezadovoljstvo, osobito mještana, onda prelijeva i na Općinu, koja tu nije nadležna.

Ističe kako vjeruje da će se situacija promijeniti izgradnjom novog doma zdravlja. – Tada će se stvoriti bolji uvjeti, kvalitetan prostor u kojem se radi, uređeni interijer, vjerujem i nadam se da će to biti motiv mladim liječnicima da dođu i ostanu raditi u Gornjoj Stubici – kaže Krizmanić.

Da s 30. travnja odlazi liječnica iz ordinacije u Gornjoj Stubici, potvrdila nam je i ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan. – Dr. Horvat Hodžić odlazi, našla je posao u Samoboru, koji joj je puno bliže domu. Doktorica je ponudu već dugo imala, no isticala je kako joj je lijepo u Gornjoj Stubici i kako voli Gornjostubičance, no ponuda je ipak prevagnula – rekla je dr. Dogan, dodavši kako će uskoro biti raspisan natječaj za to radno mjesto.

Naglasila je kako medicinska sestra ostaje raditi u toj ordinaciji, gdje će se skrb do pronalaska novog liječnika organizirati kroz zamjene, i to liječnika u mirovini ili specijalizanata, kako pacijenti ne bi bili zakinuti za zdravstvene usluge.

Dodajmo i kako odlaskom doktorice Hodžić, u gornjostubičkoj ambulanti ostaje raditi samo ordinacija obiteljske medicine dr. Čukmana.

Prema broju osiguranika, ističe dr. Dogan, u Gornjoj Stubici trebale bi po standardima raditi dvije ordinacije obiteljske medinice. Za ugovaranje pacijenata, jedna ordinacija treba imati minimalno 1275 pacijenta, s tim da maksimalno može imati 2150 pacijenata, pojašnjava.

Dotakla se i problema pronalaska liječnika obiteljske medicine, koji je u dosta velikoj mjeri prisutan u Krapinsko – zagorskoj županiji. – Teško je došli do mladih liječnika koji bi preuzeli ambulante i ostali u njima. Mnogima je to samo odskočna daska za neke druge specijalizacije. Mi imamo raspisane specijalizacije za liječnike obiteljske medicine, no za to se nitko ne interesira. Nije to primamljiv posao. Ima dosta administracije, treba puno raditi, ima puno kontroli HZZO – a glede izdavanja lijekova, bolovanja… U bolnicama toga nema – pojašnjava dr. Dogan razloge zbog kojih se mladi liječnici odlučuju uglavnom za neke druge specijalizacije.

U domovima zdravlja u našoj županiji posljednje vrijeme fali 4 – 5 liječnika. – Trenutno nam nedostaju liječnici u Klanjcu, Zlataru, Loboru, po novome i u Gornjoj Stubici. U Konjščinu liječnik dolazi s 1. travnja, do i Zabok će uskoro trebati – kaže Dogan, dodavši kako je treća ordinacija u ambulanti u Donjoj Stubici trenutno pokrivena.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook