Prethodni članak
Sljedeći članak

30 godina nakon legendarne kvalifikacijske utakmice na igralištu Oroslavja ponovno se okupio dio aktera

Bilo je to ugodno druženje uz pobjedu Zabočana


Trideset godina od legendarne kvalifikacijske utakmice, utakmice na igralištu Oroslavja ponovne se okupio dio aktera te legendarne utakmice, kako bi se evocirale uspomene na jednu od najlegendarnijih utakmica u povijesti zagorskog nogometa.

Podsjetimo, Oroslavje pobjedilo zabočku Mladost rezultatom 3:2 i tako se plasiralo Republilčku nogometnu ligu Zagreb-jug. Bila je to jedna od najspektakularnijih utakmica u zagorskom nogometu uopće. U Sportskom parku u Oroslavju okupilo se 3.500 gledatelja, domaćin je prodao preko 2.800 karata. Ovakvom posjetom danas se ne može pohvaliti ni većina prvoligaških momčadi. U prvoj utakmici Oroslavje je na krilima Dude Hercega u Zaboku odigralo 2:2, iako je dva puta vodilo. Tako je druga utakmica u Oroslavju bila u potpunosti otvorena.

Dudo Herceg koban za Zabočane

Već u 3. minuti domaći navijači bili su u deliriju nakon pogotka Hercega za 1:0. Herceg, inače bivši igrač Mladosti, bio je ključan igrač ovih kvalfikacija, pošto je u Zaboku postigao oba pogotka, te je postigao tri od pet pogodaka Oroslavja u dvije utakmice. U 30. minuti već  je bilo 2:0 nakon što je Martinko pogodio iz kaznenog udarca, pa su mnogi već otpisali Zabočane. No zabočke je redove u nastavku pokrenuo Valter Siladi, koji je zamijenio Kovačeca. Kada je Vančina u 61. minuti zabio za 2:1, akcije Zabočana su porasle. Ipak u 70. minuti sudbinu Zabočana je zapečatio Ivan Knezić-Cukor pogotkom za 3:1. U posljednjim trenutcima utakmice half Zabočana Papišta nakon prekida je postavio konačnih 3:2, pa je na kraju slavio domaćin koji je svoju pobjedu burno proslavio u restoranu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama.

Zabočani uzvratili petardom

Trideset godina kasnije Mladost je na krilima Miljenka Vančine u „egzibicijskom“ uzvratu slavila s 5:0, uz dva pogotka Vančine i Tuđe i jedan Šameca.

- Nevoljko se prisjećam te utakmice i poraza. Danima nisam spavao. Drago mi je da smo se uspjeli okupiti nakon dugo vremena. Rezultat nije primaran, glavno je da se lijepo družimo – riječi su Miljenka Vančine, legendarnog igrača Mladosti.

Od igrača koji su 1988. spomenutu utakmicu igrali za Oroslavje odazvali su se Stjepan Korman, Danijel Horvat, Tomica Gredičak, Ivan Knezić i junak utakmice Dubravko Herceg koji je za tu priliku prošao 900 kilometara dalek put iz Njemačke, ostavivši poslovne, ali i trenerske obaveze.

- Bila je to utakmica koje se uvijek sjetim kad dođem doma u Zagorje. Trag je jednostavno neizbrisiv u mom pamćenju. Nije mi bilo lako jer sam bio dijete Mladost, no na terenu nije bilo milosti, dao sam sve od sebe, a poslije sam se družio sa svojim dragim prijateljima iz Mladosti. Nakon nogometne karijere u Oroslavju otišao sam živjeti u Njemačku gdje sam igrao u višim ligama, a nakon završetka igračke karijere, nastavio sam s trenerskom karijerom. Inicijativa da se okupimo nakon 30 godina je odlična, ali žao mi je da nas se nije više okupilo. Malo sam više očekivao, sve sam podredio ovom događaju, no najvažnije je da smo se našli i da uživamo u druženju – riječi su Dubravka Hercega.

Oroslavčani su se pojačali za ovu priliku s Krunom Hursom, a Zabočani su im ustupili Bojana Goričkog. Od zabočkih aktera utakmice iz 1988. odazvali su se Božidar Tarade, Željko Deak, Miljenko Vančina, Ivica Hozmec i Krešo Tumpić koji nije mogao igrati, ali je zato sudio meč. U gledalištu su bili i Vladimir Šenjug i Valter Siladi s jedne strane, a s druge dva Rudeka, Novina i Osrečak. Mladostaši su se pojačali s Kosom, Šamecom, Celjakom i Tuđom.

Pokretač ove sjajne inicijative bio je kapetan tadašnjeg Oroslavja, Tomica Gredičak. Dugo je ta inicijativa bila u zraku, a sada je napokon i realizirana.

Ugodno druženje s igrališta preselilo se u šator i potrajalo je do ranih jutarnjih sati.

 OROSLAVJE – MLADOST 3:2 (2:0) (lipanj 1988.)

OROSLAVJE: Sportski park, GLEDATELJA: 3.500, SUDAC: Jarec (Zagreb)

STRIJELCI: 1:0 Herceg 3', 2:0 Martinko 30' (11m), 2:1 Vančina 61', 3:1 Knezić 70', 3:2 Papišta 89'.

OROSLAVJE: Balen, Jagečić (Osrečak), Farkaš, Novina (Horvat), Gredičak, Mihovaljanec, Međeral, Knezić, Herceg, Martinko, Zrinski. TRENER: Ivan Pavlica

MLADOST (Z): Hursa, Tarade, Deak, Papišta, Polanović, Vančina, Hozmec, Tumpić, Šenjug, Martinić (Vukić), Kovačec (Siladi). TRENER: prof. Ivica Vrhovec

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook