Prethodni članak
Sljedeći članak

40 dana besplatne vožnje


Dok se spojna cesta ne sagradi, oni koji ne žele plaćati cestarinu prometovat će kroz naselja. Stanovništvo je ogorčen



Dok se spojna cesta ne sagradi, oni koji ne žele plaćati cestarinu prometovat će kroz naselja. Stanovništvo je ogorčeno što će im teški kamioni tutnjati pod prozorima


Kad završi probno razdoblje naplate od čvora Zaprešić do naplatne postaje Krapina, 9. veljače zatvorit će se sustav naplate cestarine na autocesti Zagreb - Macelj, a na dionici između Krapine, Sv. Križa Začretja i Zaboka za sve kategorije vozila još 40 dana bit će besplatna.

Do uvođenja naplate cestarine, ovog četvrtka u ponoć, autocestom Zagreb - Macelj prometovat će se nepromijenjeno, prema dosadašnjem režimu naplate cestarine, doznajemo u AZM-u, koji financira, gradi, upravlja i održava tu cestu koja je za dio Zagoraca nepoželjna jer nema prikladne alternativne prometnice, što je presedan. Krajem siječnja postignut je kompromis.

Peticija za paralelnu cestu

Peticija s 10.000 potpisa za gradnju paralelne ceste i besplatnu cestarinu dok se ona ne sagradi pogurala je i ubrzala realizaciju već donesene odluke Vladina povjerenstva za građenje javnih cesta i industrijsko-poduzetničkih zona o gradnji spojne ceste između Zaboka i Krapine, s očekivanim rokom početka radova u prvoj polovici iduće godine. Kako bi se promet nesmetano odvijao, do 9. veljače bit će gotov i spoj državne ceste ispred čvora Krapina na županijsku cestu, a čeličnim stupovima zatvoreni su tzv. divlji ulazi i izlazi kod Zaboka i Velike Vesi.

Dok se spojna cesta ne sagradi, promet će se, na ogorčenje stanovnika začretskog kraja, za one koji ne žele plaćati odvijati kroz naselja, običnim seoskim ulicama koje ne mogu podnijeti teška vozila. Da bi se to donekle ublažilo, tijekom ove godine, odlučilo je Vladino povjerenstvo, Hrvatske će ceste obaviti potrebne radove na rekonstrukciji županijske ceste Velika Ves - Švaljkovec i Švaljkovec - Lug Zabočki. Besplatne cestarine neće biti.

Vlada omogućuje i popust?

Plaćanja na dionici Krapina - Sveti Križ Začretje - Zabok bit će oslobođeni vozači svih kategorija vozila samo na rok od 40 dana, nakon toga Vlada će omogućiti popust sve do gradnje spojne ceste za prvu i drugu kategoriju vozila u iznosu od 56 posto, a do puštanja u promet spojne ceste pokušat će pronaći način smanjenja cestarina i za treću i četvrtu kategoriju vozila.
Probni rok pri kraju

Prvih dana uvođenja probnog razdoblja novog sustava naplate cestarine bilo je manjih problema s vozačima koji nisu znali o čemu se radi, no kako doznajemo od Božene Lovrenčić, djelatnice na naplatnoj postaji Krapina, on sada teče nesmetano. - Kamere sve snimaju, sve se bilježi. Ovo je proba novog, kompjutoriziranog sustava, a i mi smo svi novi pa ne znam ništa više o tome - kaže simpatična djelatnica, kojoj je tekao tek treći dan otkako se zaposlila na naplatnoj postaji.

Cijene

Prema tzv. pravednom načinu naplate, prema prijeđenoj kilometraži, redovna cijena cestarine od Zaboka do Krapine iznosit će četiri kune. Od Mokrica do Začretja iznosit će dvije kune, a od Začretja do Krapine jednu kunu. Cijene su to uz subvenciju Vlade od 56 posto. Da nije dogovorena, cestarina od Zaboka do Krapine iznosila bi devet kuna.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook