Prethodni članak
Sljedeći članak

Ublažavanje kazni igračima i točka razno izazvale najveću raspravu na skupštini NSKZŽ

U petak je održan plenum nogometnih klubova Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije


U petak je u Zaboku u dvorani vatrogasnog doma održan plenum nogometnih klubova Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, koji se održava uoči početka svake polusezone. Plenum je otvorio predsjednik županijskog nogometnog saveza Stjepan Merkaš koji je prozdravio sve prisutne. Nadalje je tajnik Juraj Sirovec ustvrdio da je na plenumu nazočno dovoljno članova da se mogu donositi pravovaljane odluke. Izabrana je i Komisija za ublaživanje kazne u sastavu Petar Culjak, Zoran Pozaić i Mirko Šoštarić.

Izvješća

Uslijedila su izvješća o protekloj polusezoni pa je prvo izvješće, ono Izvršnog odbora podnio predsjednik Stjepan Merkaš, Povjerenik za natjecanje Branko Kušan je podnio svoje izvješće i istaknuo kako je zadovoljan proteklom polusezonom. Umjesto povjerenika za suđenje njegovo je izvješće prezentirao Ivan Kumpar koji je istaknuo kako su uoči početka sezone ostali bez 10 sudaca koji su odustali od suđenja pa je povjerenik imao problema s delegiranjem sudaca. Ujedno je još jednom apelirao na klubove da pošalju na obuku kandidate za nogometne suce, ako se ne bi dogodilo da se za utakmice moraju zvati suci iz drugih saveza. Disciplinski sudac Gordan Šoban je rekao kako nije bilo većih problema, tek jedan napad na suca koji je disciplinski sankcioniran. Instruktor saveza Franjo Kučko nije prezentirao svoje izvješće zbog bolesti.

Na kraju je izvješće Stručne komisije prezentirao dr. Ivica Balagović. Predsjednik saveza Merkaš istaknuo je svoje zadovoljstvo prezentiranim izvješćima, po kojima nije bilo rasprave i koja su jednoglasno prihvaćena. Predsjednik Nadzornog odbora Darko Sekušak je vezano uz financijsko izvješće rekao kako Nadzorni odbor nije našao nikakve nepravilnosti u financijama.

Ublažavanje kazni

Komisiji za ublažavanje stigla je jedna pravovaljana molba za ublažavanje kazni i od NK Rudar iz Mihovljana da se igraču Tomici Pohižeku kazna za napad na suca na utakmici 8. kola Straža – Rudar M sa šest smanji na pet mjeseci zabrane igranja. Pristigla je još jedna molba i to iz NK Đalski, ali kako je njihovom igraču bila izrečena kazna od 5 utakmica žalba nije razmatrana s obzirom da je već prije bilo odlučeno da se umanjuju samo vremenske kazne.

Uslijedilo je glasanje nakon što se komisija složila s molbom i većinom glasova je spomenutom igraču umanjena kazna. To zapravo znači da igrač već u prvom proljetnom kolu ima pravo nastupa. Tek nakon što je izglasano umanjenje kazne započela je rasprava o samom umanjenju kazni. Prvi se javio Božidar Mokrovčak iz NK Mladosti koji je rekao kako se ne slaže s tim da se izrečene kazne umanjuju, jer se upravo zbog toga i susrećemo s manjkom sudaca, na što se nadovezao i disciplinski sudac istaknuvši da se ublažavanjem kazni gubi sam smisao kažnjavanja. Danijel Klasić iz NK Radoboj se složio u potpunosti s Mokrovčakom i rekao kako se boji da će ublažavanje kazni dovesti do ponavljanja incidenata.

Za riječ se javio i Dragutin Hustić iz NK Rudar Mihovljan i osvrnuo se na predmetnu utakmicu i spomenuti incident, ali je i nadodao kako je bilo i drugih drugih utakmica gdje je bilo napada na suce. Ivan Kumpar je napomenuo da je u prijedlogu novog pravilnika predviđeno snimanje nogometnih utakmica kako bi se vidjelo što se zapravo događalo na spornim utakmicama, što je uvelike olakšati posao delegatima i disciplinskom sucu. Disciplinski sudac je na kraju rasprave spomenuo kako tu istu dužnos obnaša i u natjecanju 3. HNL zapad gdje se utakmice snimaju pa se svi sporni detalji mogu u miru i detaljno proučiti, ali je i napomenuo kako je svjestan da je to novi trošak klubovima.

Kup natjecanje

Pred kraj plenuma prišlo se izvlačenju parova polufinala juniorskog i seniorskog kup natjecanja. Kod seniora sastaju se Gaj Mače i Mladost Zabok te Oroslavje i krapinski Zagorec. Kod juniora igraju Jedinstvo i Gaj Mače te Milengrad i Golubovec.

Razno

Pod točkom razno podjeljena su priznanja koja nisu podjeljena na zimskim dvoranskim turnirima. Na kraju je predsjednik Merkaš upoznao sve prisutne s dopisom od NK Radoboj u kojem obavještavaju Savez da su odustali od natjecanja u kategoriji seniora i juniora te da savez sa žaljenjem prihvaća tu informaciju.

Ponovno se za riječ javio i Danijel Klasić koji ističe kako se NK Radoboj nije ugasio nego da su se samo povukli iz natjecanja juniora i seniora. Napominje kako je to bila jako teška i hrabra odluka te da nikome ne želi takve probleme a mogu se dogoditi svakome. Nadalje Klasić smatra da treba ukinuti zimski prelazni rok kako bi klubovi mogli napraviti plan i složiti igrački kadar za cijelu sezonu, a ne da se dogodi da na pola sezone ode pola momčadi. Merkaš je naglasio da je to odluka svjetske nogometne organizacije i da će hrvatski predstavnici na slijedećoj sjednici tražiti da se ta odluka ukine i da će vidjeti koje su moguće sankcije ukoliko Hrvatski nogometni savez na nivou države ukine tu odluku.

Dotaknuo se i izmjena Zakona o sportu gdje bi se trebala ugraditi odredba da liječničke preglede više ne obavljaju specijalizirani liječnici sportske medicine, već obiteljski liječnici koji mnogo bolje poznaju djecu od nekoga tko ih prvi put vidi.

Za kraj je Merkaš obećao da će Savez za početak klubovima koji se natječu u 1. ŽNL kupiti kamere i organizirati obuku za snimatelje te da će klubovi dobiti i nove lopte. Na samom kraju je Merkaš okupljenima predložio da se Zorislava Srebrića, dugogodišnjeg glavnog tajnika HNS-a proglasi počasnim članom Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, što je jednoglasno prihvaćeno.

Još članaka iz "Sport"

Facebook