Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORSKI 'BIG BROTHER': Istražili smo koji zagorski gradovi i općine imaju video nadzor i na kojim lokacijama

Kamerama protiv kradljivaca na grobljima, vandala i svih onih koji divljaju po cestama

  • U Hrašćini je postavljen video nadzor na groblju

    U Hrašćini je postavljen video nadzor na groblju

Nadzorne kamere u gradovima i općinama više nisu novost. Sve se češće postavljaju na frekventnim mjestima, parkiralištima, grobljima, trgovima, kako bi utjecale na povećanje sigurnosti građana i odagnale potencijalne počinitelje prekršaja. Kamerama se uvodi red kod nepropisno parkiranih vozila, 'love' vandali, ilegalni odlagači otpada, a snimke s kamera mogu pomoći i policiji. Pokušali smo saznati kakva je situacija što se nadzornih kamera tiče u Zagorju i je li i kod nas nadzor kamerama postala uobičajena praksa.

Nove kamere u Zaboku

U Zaboku je kamera postavljena na raskrižju Ulice M.Gupca s Ulicom I.C. Huis

Nakon što su kamere, kojima je cilj bio povećanje sigurnosti građa Zaboka, postavljene na Trgu K.Š. Đalskog i Parku Milana Prpića, proteklih je dana video nadzor postavljen i na novim lokacijama. Riječ je o Trgu D. Domjanića, odnosno raskrižju Ulice M. Gupca s Ulicom I. i C. Huis gdje je postavljena kamera koja ima mogućnost očitavanja registarskih pločica automobila te na groblje u Zaboku. Kamera na gradskom groblju pokriva glavni ulaz, a u prosincu ove godine postavit će se dodatne kamere na sporedne ulaze na groblje. I zagorska prijestolnica Krapina ima video nadzor, i to na Trgu Ljudevita Gaja. – Namjeravamo nadzorne kamere postaviti i u parku. Već bi i ranije bile postavljene, no tamo je slaba rasvjeta, pa trebamo najprije pojačati rasvjetu, a onda će se postaviti i video nadzor. Naime, tamo se zna dešavati dosta uništava i štete, koju bismo na ovaj način pokušali spriječiti – pojašnjava gradonačelnik Zoran Gregurović.

Uvode se i u Zlataru

Što se drugih gradova tiče, i Grad Donja Stubica ima postavljenu jednu nadzornu kameru, i to na ulazu kod gradskog groblja, koja je na toj lokaciji postavljena iz sigurnosnih razloga. Grad Zlatar za sada nema nadzornih kamera, no tamo će se uskoro uvesti. - Trenutno nemamo nadzornih kamera, ali Zlatar razmišlja o uvođenju, jer imamo problema, pogotovo nakon vikenda. Uništava se cvijeće, ruše znakovi. Prvo bismo ih postavili u centar grada, a zatim i na groblja, jer i tamo ima problema. Već početkom godine za panoramsku kameru koja snima centar dokupit ćemo uređaj da se snimka može sačuvati i naknadno pregledavati – kaže gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

Manji broj krađa

I brojne zagorske općine nastoje povećati sigurnost postavljanjem kamera. Na području Marije Bistrice postavljene su na nekoliko lokacija. Prva je groblje u Mariji Bistrici i parkiralište uz groblje, a ta lokacija je pod nadzorom zbog učestalih krađa vaza i ostalih prigodnih dekoracija po grobovima kao i provala u automobile na parkiralištu uz groblje.

Na području Marije Bistrice kamere su postavljene na nekoliko lokacija

- Nakon postavljanja kamera broj krađa se uvelike smanjio i možemo reći, gotovo nestao. Svakako, kamerama nadziremo i neprimjereni ulazak vozilima na samo groblje. Ostale lokacije nadzornih kamera su na ulazima u centar Marije Bistrice i služe u više svrha. Prije svega kao prevencija, a u slučaju počinjenja raznih prekršajnih djela policija izuzima snimke i iste koristi kod otkrivanja počinitelja. Valja napomenuti da smo takvom suradnjom otkrili i riješili veliki broj slučajeva. Druga svrha za koje koristimo navedene kamere je reguliranje prometa u vrijeme velikih hodočašća i priljeva ogromnog broja vozila. U prostoru zgrade Općine postoji prostorija koju koriste djelatnici MUP-a za svoj izdvojeni Operativni centar i u istome prostoru je postavljen monitor preko kojega je moguće pratiti snimke kamera i na taj način je lakše i operativnije regulirati promet. Sve navedeno je odrađeno uz suradnju Općine i MUP-a, a opremu financira Općina Marija Bistrica. U planu je slijedeće godine pokriti još nekoliko lokacija što prometnih što pješačkih zona kako bi uistinu podigli razinu sigurnosti na najvišu razinu u našem najvećem marijanskom Svetištu – kaže načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

Kod škole i vrtića

Kamere su postavljene i u općini Petrovsko, na općinskoj zgradi i služe zaštiti prostorija koje koristi Hrvatska pošta. - Trenutno smo u fazi nabavke nadzornih kamera za groblje i mrtvačnicu – dodaje načelnik Ivan Šanjug. I Općina Stubičke Toplice osigurala se kamerama. Na tržnici su postavljene dvije nadzorne kamere, dvije kamere, na ulazu na Poučno povijesnu šetnu stazu „Kamenjak“ tri su kamere, kod Osnovne škole 9 kamera i kod Dječjeg vrtića (vani) 8 kamera. Jedna kamera je ispred Općinske knjižnice. Razlog postavljanja je sprječavanje vandalizma, odnosno lakše pronalaženje počinitelja. Snimke o počinjenom vandalizmu se dostavljaju policiji, koja na temelju toga traži počinitelja. Radi učestalih krađa i provala u proteklom razdoblju te povećanja sigurnosti, nadzorne kamere postavljene su i u zgradi općine Kraljevec na Sutli. I na groblju u Hrašćini postavljen je video nadzor s dvije fiksne kamere. – Neki su građani neodogovorno u kontejnere namijenjene za otpad s groblja često dovozili i smeće iz kućanstava. Znale su se dešavati i krađe na groblju, od drskog otuđivanja cvijeća ili stalaka za svijeće s grobova, pa sve do provala u automobile i krađa torbica ili novca – navodi razlog načelnik Branko Tukač. Iz istih razloga, video nadzor postoji i na mjesnom groblju u Konjščini, gdje je postavljeno osam kamera. Zbog nadzora sigurnosti i održavanja komunalnog reda, četiri su kamere postavljene u centru Bedekovčine. Kamere pokrivaju park s fontanom i okolne javne površine.

Još članaka iz "Petrovsko"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: A1 ZAGREB-SPLIT-PLOČE -između čvora GOSPIĆ i čvora GORNJA PLOČA (186.km i 194.km smjer Split, te 181.km i 198-199.km smjer Zagreb) u oba smjera ima više požara usljed čega dolazi do zadimljava...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program