Prethodni članak
Sljedeći članak

'Naša posebnost je to što gajimo ljubav za rodnim krajem i što se ne libimo ući u bilo koji glazbeni žanr'

Razgovarali smo s Vedranom Malogorskim, predsjednikom zanimljivog i sve populanijeg glazbenog sastava


ZL: Kako se uopće rodila ideja za nastanak Zagorje Brass Quinteta i tko ga sve čini?

Malogorski: Službeno smo počeli s radom i registrirali se kao udruga 2012. godine, ali ideja je tinjala već par godina prije. Idejni začetnici su bili Igor Kralj i Matija Šeremet. Igor je tada bio (a i još uvijek jest) dirigent limene glazbe Lobor, a Matija član te glazbe i student trube na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. S obzirom da u Zagorju ima podosta obrazovanih glazbenika, posebno limenih puhača željeli su okupiti njih nekoliko i napraviti jedan kvalitetan brass kvintet. To im je i s vremenom uspjelo. Nažalost Matija zbog profesionalnih i obiteljskih razloga seli iz Zagorja i napušta kvintet, te je danas profesor na srednjoj glazbenoj školi u Požegi. Povremeno, koliko to vrijeme dozvoljava, još uvijek nam se pridruži. S vremenom smo došli do zaključka da nam se udaraljke odlično uklapaju u ovakvu glazbenu koncepciju pa smo uveli i šestog člana mada je ime ostalo od početka isto. Tako da smo sada 5 + 1 i to u sljedećem sastavu: Davor Zrinščak je rodom iz Radoboja, diplomirao je prošle godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i ove godine se zaposlio u Orkestru Oružanih snaga RH u Zagrebu. Svira trubu, Karlo Vlahek je rodom iz Lobora, trenutno studira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i također svira trubu, Vedran Malogorski je iz Novog Golubovca i dugogodišnji je član Orkestra Oružanih snaga RH. Svira eufonij, Denis Martinuš je iz Lobora a trenutno radi kao profesor na Glazbenoj školi Frana Lhotke u Petrinji i Sisku. Svira trombon, Igor Kralj dolazi iz Kraljevca na Sutli i također je djelatnik Orkestra Oružanih snaga RH. Svira tubu, Igor Vugrek je iz Novog Golubovca, diplomirao je na Los Angeles College of Music. Svira udaraljke.

ZL: Kakav vam je repertoar?

Malogorski: Kada je riječ o našem repertoaru treba reći da smo počeli kao klasični kvintet limenih puhača pa se je stoga i repertoar u počecima uglavnom sastojao od klasične glazbe, tj. obrada klasičnih djela za takav ansambl. Uvođenjem udaraljki uvidjeli smo da se otvaraju nove mogućnosti i da možemo svirati skoro sve glazbene stilove i žanrove a da pritom to zvuči interesantno i kvalitetno. Tako da danas sviramo i pop i rock i filmsku glazbu, jazz, a naravno imamo i obrade zagorskih popijevki.

ZL: Sjećate li se prvih nastupa i kakve su bile reakcije publike?

Malogorski: Prvi javni nastup nam je bio 28. 9. 2013. godine u Mihovljanu povodom Miholjskih dana. Reakcije publike su bile odlične i to nam je dalo podstrek za daljnji rad. Treba reći da su Zagorcima dobro poznati limeni puhački instrumenti, međutim uglavnom su o njima stekli mišljenje kao o glazbeno relativno ograničenim instrumentima čuvši ih ili kroz amaterske limene glazbe ili eventualno na sprovodu. A slušajući nas mogli su steći sasvim jedno novo iskustvo i to ih je uglavnom oduševilo. Ubrzo su usljedili mnogobrojni pozivi za daljnje nastupe na koje smo se vrlo rado odazivali.

ZL: Možete li izdvojiti neki nastup koji vam je bio najdraži i zašto?

Malogorski: Mnogo je bilo nastupa, gostovanja, samostalnih koncerata. Volimo nastupati u svakom mjestu u Zagorju jer na taj način širimo pozitivnu energiju, ljubav prema glazbi i razveselimo ljude u našem kraju. Nastupali smo i na raznim manifestacijama kao što su "100% zagorsko", "Noć muzeja", "Štef-zagorski chef", itd. Prošle godine je i HRT snimio prilog o nama pa nam je i to bilo vrlo zanimljivo i zabavno iskustvo. Sviramo i prigodan repertoar na vjenčanjima u crkvama i to zaista može podići takvu svečanost na jedan viši nivo. Ipak izdvojio bih nekoliko nastupa koji su nam posebno ostali u jako lijepom sjećanju. To su svakako nastupi na Glumačkom festivalu u Krapini 2016. i 2017. godine gdje smo prije svake kazališne predstave 15-ak minuta svirali filmsku glazbu i to je posjetiteljima bilo jako interesantno. Zatim manifestacija "Svijet i tambura" 2016. u Mihovljanu i 2017. u Krapini gdje smo surađivali sa zaista odličnim Tamburaškim orkestrom KUD-a Mihovljan te solistima, Renatom Sabljak, Đanijem Stipaničevim, Barbarom Suhodolčan, Adalbertom Turnerom - Jucijem, Ivanom Androićem, Filipom i Sabinom Mikšom. To je zaista zvučalo kao “zagorska filharmonija”! Zatim jedan od dražih nastupa nam je bio 2017. godine u Njemačkoj, u gradskoj vijećnici u Stuttgartu povodom 25 godina postojanja Hrvatske nastave u Baden-Württembergu, a sigurno treba izdvojiti i nastup u Poljskoj, u Wroclawu gdje smo na poziv Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije predstavljali kako županiju tako i državu i to nastupom na glavnom gradskom trgu pred više od 20 000 ljudi.

ZL: Čini li vam se da interes za klasičnu glazbu kod mladih posljednjih godina raste?

Malogorski: Mišljenja smo da interes za klasičnu glazbu, ali i za glazbeno obrazovanje kod mladih u zadnje vrijeme zaista raste i to je odlično. Dosta je razloga za to, a ako gledamo na Zagorje onda je to svakako zasluga dobrog rada glazbenih škola i vrijednih profesora. Pa recimo i u amaterskim limenim glazbama ili tamburaškim orkestrima, vokalnim zborovima s kojima jednima, drugima i trećima naše Zagorje obiluje, pojavili su se vrlo dobri i stručni voditelji i to vjerojatno mlade ljude privlači jer vide da se stvara nešto dobro. Nama je kao ansamblu to i jedan od glavnih ciljeva, da svojim primjerom zainteresiramo, privučemo mlade ljude da se počnu baviti glazbom ili barem da slušaju kvalitetnu glazbu. Ako nam to imalo uspije vrlo ćemo biti sretni. A klasična glazba je temelj. Iz nje su nastali svi ostali stilovi.

ZL: Što biste rekli, po što je vaša posebnost u odnosu na druge slične glazbene sastave?

Malogorski: Nema puno glazbenih sastava ovakvog tipa u Hrvatskoj, svega nekoliko koji su uglavnom vezani uz Zagreb. Međutim u zadnje vrijeme se osnivaju u srednjim glazbenim školama, pa i kod nas u Zagorju, jako dobri slični ansambli što nas izuzetno veseli. Nas svakako određuje ta geografska pripadnost Zagorju i to smo htjeli naglasiti jer zaista gajimo ljubav prema našem rodnom kraju. Možda je i stvar u tome da se ne libimo ući i u bilo koji glazbeni žanr. Ako nam se nešto glazbeno sviđa i mislimo da je kvalitetno, mi ćemo to i svirati.

ZL: Kakvi su planovi za budućnost? Gdje vas možemo slušati i gledati?

Malogorski: Planova ima dosta, a vremena uvijek premalo. Spremamo neke projekte koji će se možda realizirati slijedeće godine u suradnji s Ministarstvom kulture. Namjera nam je da sviramo bar jednom baš u svakom mjestu u Hrvatskom zagorju. Nadamo se i snimanju jednog promotivnog spota uskoro, a u daljnjem razdoblju i izdavanju CD-a. Slušati i gledati nas možete svakodnevno na internetu. You Tube, Facebook i naša web stranica zagorjebrass.com puna je raznih snimki. A uživo nas možete vrlo uskoro čuti i vidjeti, u krapinskoj festivalskoj dvorani, 14.10. gdje ćemo zajedno s tamburašima iz Mihovljana i zvijezdama HRT-ove emisije A-strana, u sklopu manifestacije “Svijet i tambura” opet svirati nešto novo, vrlo interesantno i zabavno. Dođite, nećete požaliti!

A KAKO DEČKI IZVODE POPULARNU PJESMU MICHAELA JACKSONA POSLUŠAJTE U NASTAVKU:

Još članaka iz "Glazba"

Facebook

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Lici, a ima je i na dionici autoceste A1 između tunela Mala Kapela i čvora Otičac. <a većini="" cesta="" vozi="" se="" uz="" povoljne="" vremenske="" uvijete="" i="" bez="" posebnih="" ogran...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program