Prethodni članak
Sljedeći članak

Šampion izložbe meda Josip Krog iz Petrovskog, od iduće godine organizirat će se i Dani zagorskog bagremovog meda u Zagrebu

U dobrim godinama proizvedemo tri do četiri tone meda, no ove je godine proizvodnja podbacila. Pretežno sve prodamo na kućnom pragu. S plasmanom nemamo problema, da imamo još više, sve bi prodali - rekao je šampion Josip Krog

 • Šampion izložbe Josip Krog iz Petrovskog

  Šampion izložbe Josip Krog iz Petrovskog

 • Ovogodišnji pobjednici izložbe meda Krapinsko- zagorske županije

  Ovogodišnji pobjednici izložbe meda Krapinsko- zagorske županije

 • Podijeljeno je 25 zlatnih medalja, 26 srebrnih i 17 brončanih

  Podijeljeno je 25 zlatnih medalja, 26 srebrnih i 17 brončanih medalja

 • Najviše je bilo uzoraka bagremovog meda

  Najviše je bilo uzoraka bagremovog meda

 • Ocjenjivanje i izložba meda održano je u Donjoj Stubici

  Ocjenjivanje i izložba meda održano je u Donjoj Stubici

 • Šampion izložbe Josip Krog iz Petrovskog
 • Ovogodišnji pobjednici izložbe meda Krapinsko- zagorske županije
 • Podijeljeno je 25 zlatnih medalja, 26 srebrnih i 17 brončanih
 • Najviše je bilo uzoraka bagremovog meda
 • Ocjenjivanje i izložba meda održano je u Donjoj Stubici

Šampion 16. izložbe i ocjenjivanja meda Krapinsko - zagorske županije, manifestacije kojom se promiče kvaliteta zagorskog meda i zagorski pčelari, a koja je održana jučer u sportskoj dvorani u Donjoj Stubici, je Josip Krog iz Štuparja u općini Petrovsko. Drugo mjesto s bagremovim medom pripalo je Vinku Ferenčiću, a treće Ivanu Curišu. Obojica nagrađenih pčelara dolaze iz Konjščine.

Josipu Krogu ovo je četvrta titula šampiona te treća pobjeda za redom. Kaže da nema posebne tajne i da je bitno napraviti sve na vrijeme, pustiti malo duže da pčele izventiliraju vlagu da med ne bude prerijedak, a bitna je i česta izmjena sača. - U dobrim godinama proizvedemo tri do četiri tone meda, no ove je godine proizvodnja podbacila zbog mraza i suše. Prodamo sve što proizvedemo, pretežno na kućnom pragu. Da imamo i više, sve bi se prodalo - rekao je Krog. Dragan Bubalo, profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu rekao je da su unatoč lošoj pčelarskoj godini i manjem broju uzoraka zagorski pčelari pokazali iznimnu kvalitetu meda, posebno bagremovog. Na ovoj izložbi bilo je upravo i najviše uzoraka meda od bagrema, 42. 

Na ovogodišnju izložbu meda pristiglo je 68 uzoraka od 57 pčelara. Zlatnu medalju dobilo je 25 uzoraka, 26 srebrnu, a 17 uzoraka brončanu medalju. Predsjednik Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Zdravko Bedeniković ocijenio je ovu godinu kao lošu za pčelare zbog elementarnih nepogoda, protiv kojih se ne može, no istaknuo je i problem zapuštenih livada zbog čega nema više onog poznatog meda od livade. Zbog toga bi trebalo, rekao je, na parcelama ponovno zasaditi jednogodišnje medonosno bilje. Rekao je i kako Savez provodi brojne aktivnosti, među kojima se ističe zaštita zagorskog bagremovog meda na nacionalnoj razini te izrada nacionalnih staklenki, što bi trebalo saživjeti od iduće godine. Podršku u ovim aktivnosti pčelarima daje i Krapinsko- zagorska županija, posebice u zaštiti i brendiranju bagremovog meda zagorskih brega, koji zaslužuje, naglasio je krapinsko- zagorski župan Željko Kolar, i europsku oznaku. - Kvaliteta zagorskog meda je izvrsna i ono što mi moramo je dalje raditi na zaštiti i njegovom brendiranju - istaknuo je župan Kolar, najavivši od iduće godine, još jednu manifestaciju, Dane zagorskog bagremovog meda u Zagrebu, kako bi se izvorni zagorski proizvod približio što većem broju kupaca. Župan je pčelarkama i pčelarima poželio dobru iduću pčelarsku godinu s više od stotinu uzoraka, jer je to realna snaga i pokazatelj pčelarstva na području Krapinsko- zagorske županije. 

Pozdravne riječio dobrodošlice u ime domaćina poželio je donjostubički gradonačelnik Nikola Gospočić, predstavnik Hrvatskog pčelarskog saveza Saša Petrić, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Siniša Hajdaš Dončić. Manifesfaciju je organizirala Krapinsko-zagorska županija u suradnji sa Savezom pčelarskih udruga KZŽ, pokrovitelj je bilo Ministarstvo poljoprivrede.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Od 16:00 sati za sve skupine vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb. Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji: -kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama mogu prometovati autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje držav...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program