Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvorena izložba Iz bronce u željezo - Gradina Špičak

Zahvaljujući Arheološkom muzeju u Zagrebu, na izložbi su, uz nalaze sa Špičaka, po prvi puta na prostoru Hrvatskog zagorja izloženi i vrijedni nalazi brončanih ostava s prostora današnje Krapinsko-zagorske županije

U petak je u Dvoru Veliki Tabor otvorena izložbu Iz bronce u željezo – Gradina Špičak.
Izložba je zamišljena kao uvod u daleku prošlost Krapinsko-zagorske županije s ciljem popularizacije lokaliteta Špičak, ali i razdoblja na prijelazu iz brončanog u željezno doba koje je uvelike obilježilo prošlost i krajobraz prostora kojeg danas obuhvaća Hrvatsko zagorje, a s kojim je šira javnost slabo upoznata. Postav dočarava kako su se tadašnji ljudi odijevali, što su jeli, u kakvim su nastambama stanovali, koje vještine su poznavali, te u što su vjerovali i jesu li ratovali stanovnici ovog visinskog naselja krajem drugog i u prvoj polovici prvog tisućljeća prije Krista.

Zahvaljujući Arheološkom muzeju u Zagrebu, na izložbi su, uz nalaze sa Špičaka, po prvi puta na prostoru Hrvatskog zagorja izloženi i vrijedni nalazi brončanih ostava s prostora današnje Krapinsko-zagorske županije. Na izložbi su izloženi i pojedinačni prapovijesni nalazi koji se čuvaju u Arheološkim zbirkama Dvora Veliki Tabor i Muzeja seljačkih buna. Autorica izložbe je Ivana Škiljan. Na otvaranju je uz zamjenika župana Anđelka Fereka-Jambreka bio i načelnik Desinića Zvonko Škreblin, načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak te ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: A1 ZAGREB-SPLIT-PLOČE -između čvora GOSPIĆ i čvora GORNJA PLOČA (186.km i 194.km smjer Split, te 181.km i 198-199.km smjer Zagreb) u oba smjera ima više požara usljed čega dolazi do zadimljava...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program