Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO I VIDEO] 'Učionicom za igrifikaciju, jedinstvenom u Hrvatskoj, želimo stvoriti pozitivno i kreativno okruženje'

Školu je posjetila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja nije krila zadovoljstvo što se odlično radi u jednoj maloj školi kakva je OŠ Stjepana Radića


U Osnovnoj školi Stjepana Radića Brestovec Orehovički danas je otvorena učionica za igrifikaciju vrijedna 100 tisuća kuna. Riječ je o jedinstvenoj učionici u Hrvatskoj u kojoj se pomoću didaktičkih materijala nastoji poticati dječja komunikativnost i ostale vještine. U njoj tako učenici mogu instalirati aplikaciju za 3 D naočale i pregledavati različite videe u 3 D virtualnoj stvarnosti i tako napredovati. Učionicu je službeno otvorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ravnatelj škole Zdenko Kobeščak, kao i svi stručni suradnici i sami učenici, nisu krili zadovoljstvo što ova osnovna škola još po nečemu prednjači. Naime, tu je projekt Poduzetničkog gnijezda, Učionice u oblacima itd. - Ako učimo s više osjetila, ako to učenje bude emocionalno utemeljeno i ukorijenjeno, djeca će bolje učiti i bolje pamtiti. Mi želimo upravo to. Ovom učionicom želimo stvoriti pozitivno i kreativno okruženje. Uostalom, pa i mi odrasli se volimo igrati i kroz tu igru stječemo neke sociološke vrijedne vještine, a i to se pamti, od toga se živi, tu se zapravo daje i korijenje i krila našoj djeci, da mogu kompetentno nastaviti školovanje u srednjoj školi, a onda, kuda ih put odnese - istaknuo je Kobeščak i dodao kako zahvaljuje Ministarstvu znanosti i obrazovanja što školu prati u svim proaktivnim razmišljanjima.

Poticajno okruženje

- Mi sada ne reagiramo na neke neželjene stvari koje se možda događaju u našem okruženju, već želimo stvoriti poticajno proaktivno okruženje, a tu je Ministarstvo bilo naš dominantni partner, a partneri su nam i svi koji su nam pomogli u osmišljavanju projekta - rekao je Kobeščak i dodao kako su djelatnici, bivši učenici, pomogli u opremanju učionice, što se tiče građevinskog i instalaterskog dijela. Ministrica Blaženka Divjak također je pokazala da je zadovoljstvo obostrano i objasnila kako je sretna što se po drugi put nalazi u ovoj, kako je rekla, inovativnoj školi koja je primjer drugima. - Kad se uđe u školu, odmah se može osjetiti duh škole, a duh ove škole pokazuje da u njoj rade ljudi, učitelji, ravnatelj, pomoćno i administrativno osoblje koje brine o školi i smatra tu školu svojom, jednako kao što to onda čine i učenici jer to vide i osjećaju. A s druge strane, jasno je da je atmosfera opuštena. Zato mene ne čudi što prvu učionicu za igrifikaciju u Hrvatskoj otvaramo ovdje u OŠ Stjepana Radića. Potrebno je s jedne strane da imamo jasnu viziju i jasan cilj da bismo ostvarili jedno sigurno, opušteno, kreativno okruženje za učenje, a s druge strane da bismo mogli sve to napraviti, važna je i potpora - rekla je Divjak i zahvalila osnivačima i svima onima koji su sudjelovali u kreaciji i proizvodnji ovih materijala i prilici da svi zajedno uče, jer to zajedničko učenje i zajednička kreacija je i bit kurikularne reforme.

KZŽ prijatelj obrazovanja

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek je napomenula kako je Osnovna škola Stjepana Radića jedna škola koja ima jasnu viziju, ciljeve i koja je vrlo visoko podigla svoju ljestvicu, a Krapinsko – zagorska županija ih kao osnivač nastoji slijediti u realizaciji u svemu što zacrtaju. - Ni jedan ovaj projekt nije odrađen, a da Krapinsko – zagorska županija nije financijski potpomogla u kupnji novih nastavnih pomagala. Ova učionica za igrifikaciju, prva takva u županiji i Hrvatskoj, samo je jedna u nizu inovativnih metoda u školi – rekla je Petek, naglasivši da su upravo ovo pomaci i srž kurikularne reforme, da načini poučavanja i stjecanja znanja bude prije svega interesantan mladim ljudima i da sve ono što trebaju moraju naučiti, nauče na njima prihvatljiv i aktualan način. Zamjenica je još istaknula kako je Krapinsko – zagorska županija veliki prijatelj obrazovanja, za koje izdvaja znatna sredstva, pohvalivši i škole i ravnateljice koji vrijedno i uspješno rade.

Učenici zadovoljni

Da je biti učenik ove škole lijepo i izazovno, složili su se i neki od učenika s kojima smo popričali. - U novoj učionici bit će različite nove stvari, tableti na kojima ćemo učiti kako nešto napraviti u virtualnom svijetu, imamo virtualne naočale u kojima možemo doživjeti trenutak te crtaču ploču i na tabletu ćemo moći vidjeti što po njoj crtamo - rekla je Lucija, učenica 6. razreda.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Pojačan je promet na cestama u smjeru unutrašnjosti, u priobalju, kao i na većini graničnih prijelaza. Povremeno se vozi usporeno, u kolonama u pokretu. Vozačima savjetujemo da održavaju sigurnosni razmak između vozila i molimo za strpljenje. ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program