Dan otvorenih vrata u Balončici

Autor zagorje.com

Organizirana je radionica na temu "Zagorska hiža", a po prvi puta djeci su bile predstavljene i igračke inspirirane hrvatskom kulturnom baštinom

  balončica 5.jpg

Jučer su u Dječjem vrtiću Balončica organizirana „Otvorena vrata vrtića“. Pozvana su sva djeca predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole na igru i druženje u dječji vrtić. Organizirana je radionica na temu „Zagorska hiža“. U višenamjenskom prostoru vrtića uređen je etno kutak u kojem su bili izloženi tradicijski predmeti iz stare zagorske hiže, a to je ujedno bila motivacija za likovne aktivnosti. Djeci su ponuđeni razni materijali npr. glinamol, kuhače za izradu lutaka, ručno izrađeni mali drveni lopari za oslikavanje, flomasteri, olovke, boje za crtanje, razni drveni građevni materijali i dr. Po prvi puta djeci su bile predstavljene i igračke inspirirane hrvatskom kulturnom baštinom koje su nabavili od udruge 'poVUcizakulturu'.

Na drugom dijelu prostora bila je postavljena zagorska hiža, koju su tete izradile iz kartona, a djeca su je obojala i prekrila krov slamom (škopom). Slamu je donirao Stjepan Šalamon, predsjednik Udruge „Naš zavičaj“.

Za dječji domjenak pobrinula se Općina Hum na Sutli koja je za sudionike pripremila mnogo grickalica i sokova, a tete iz vrtića ispekle su tradicijske kolače (zlijevanku, poticu sa čvarcima, trepu s jabukama, orehnjaču, domaći kruh, poticu sa sirom i rižom).
Putem radionice upoznali smo djecu s načinom života nekad u Zagorju, a poticali smo i razvoj svijesti o važnosti očuvanja tradicijskih vrijednosti.