Zvono crkve sv. Lovre u Petrinji zvonit će svakog dana u 12.19 sati na spomen stradanja Banovine

Sanjin Strukic/PIXSELL

U Petrinji će svakoga dana u 12 sati i 19 minuta zazvoniti crkvena zvona. Crkva u samom središtu Petrinje će zvoniti kako bi ljude svaki dan podsjećala na razoran potres i tragediju koju je izazvao.

- Bit će to jedan podsjetnik da je život prolazan i da smo kao ljudi često slabi pred prirodom. Naš narod pokazao je da je solidaran, da je u zajedništvu, u milosrđu, ljubavi - kaže velečasni Josip Samaržija, župnik župe sv. Lovre u Petrinji.

Kako se čini, kod stanovnika Petrinje ova vijest nije baš izazvala oduševljenje. "Jučer sam pročitala vijest kako će zvona crkve sv. Lovre zvoniti svakog dana kao podsjetnik na tragediju. Ne razumijem odakle ta ideja da bi nekoga trebalo podsjećati na potres, posljedice potresa su vidljive gdje god se okreneš. Ljudima zaista u ovom trenutku ne treba nešto što će dodatno 'usidriti' traumu. Crkva ionako zvoni u podne, čemu još i ovo? Ne razumijem", poručila je Petrinjka.

Mišljenje psihologinje

Za mišljenje o crkvenoj zvonjavi za koju oni koji su se toga dosjetili eksplicitno navode da joj je smisao podsjećati ljude na tragediju koju su doživjeli upitana je psihologinja Helena Rašić.

-Jedna od najvažnijih stvari u zacjeljivanju trauma je vrijeme i izostanak stalnih podsjetnika na traumu. Jako je važno i djeluje povezujuće na ljude da postoji neki podsjetnik na katastrofu koju su proživjeli - ali iz aspekta poštovanja za izgubljene živote i osjećaj sigurnosti, za zajedništvo koje su pokazali i za živote koji su se promijenili, ali koji će se i dalje voditi. Potres je uzrokovao gubitak života i ogromnu bol tisućama, stotinama tisuća ljudi. Svaki potres na njih djeluje retraumatizirajuće. Video potresa može djelovati retraumatizirajuće. Već su se psiholozi snažno usprotivili neprimjerenom videu koji se prikazivao na HRT-u i djelovao izrazito uznemirujuće na odrasle i na djecu. Ponekad je lako zaboraviti da trebamo zacijeliti, a ne se mobilizirati za neku borbu - rekla je psihologinja Helena Rašić, prenosi  Index.hr.