‘Žene, uzmite sudbinu u svoje ruke, budite proaktivne i poduzetne’

Autor mk
_MG_6965.JPG

U Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini održava se 5. Konferencija „Žene i poduzetništvo u KZŽ 2023’. Partner Konferencije je Krapinsko-zagorska županija, suorganizatori su Poduzetnički centar KZŽ, HGK Županijska komora Krapina, Obrtnička komora KZŽ, i Poduzetnički klub žena KZŽ, a organizator tvrtka SL KRAPINA KONZALTING. Konferencija Žene i poduzetništvo sufinancirana je sredstvima Saveza Alpe Jadran.

Organizatorica, Snježana Leljak, zahvalila je svim organizatorima i partnerima te istaknula da su žene još uvijek na marginama gospodarskih tokova i da nisu ravnopravne.

-Ubrzanje ekonomskog i društvenog razvoja i podizanje gospodarskih aktivnosti nije moguće bez jačeg uključivanja žena. Žene koje zarađuju više, više i troše. Samim time i više jačamo gospodarstvo a možemo i jako puno doprinijeti svojim aktivnostima i svojim načinom vođenja poduzeća i sredina u kojima radimo – rekla je Leljak. Dodala je kako će se današnjim programom raditi na vlastitom osnaživanju i učiti kako upravljati brzim promjenama koje se događaju u društvu - Žene, uzmite sudbinu u svoje ruke, budite proaktivne i poduzetne – poručila je Leljak.

Zamjenik direktorice Poduzetničkog centra Denis Ranogajec istaknuo je da u Poduzetničkom centru radi 70 posto žena. - Na to smo ponosni, a u samom Inkubatoru imamo 30 posto žena poduzetnica početnica. Nadamo se da će vas ova konferencija dodatno osnažiti da uđete u poslovni svijet kako bi mogli sljedeće godine reći da imamo barem 50 posto žena poduzetnica u inkubatoru – rekao je Ranogajec.

Nenad Kučiš, predsjednik Obrtničke komore KZŽ, napomenuo je da je Zagorje ima više od 3100 obrtnika, a žene su vlasnice njih 976. - Žene ne samo da su obrtnice i vlasnice obrta, već jako dobro sudjeluju u radu udruženja obrtnika i naše komore. Jako nam je drago da što više žena se uključuje u osnivanje obrta – istaknuo je Kučiš.

-Svi ćemo se složiti da je premalo žena na visokim funkcijama, ali ove konferencije rade na tome da se to mijenja. Mislim da ste vi žene presamokritične i previše očekujete od sebe, da su muškarci takvi, evo i ja ne bi bih ovdje na ovom mjestu. Mi smo ipak zemlja koja je među prvima imala prvu premijerku i predsjednicu, jedna od vodećih borkinja sedamdesetih za prava je bila žena – rekao je Anđelko Švaljek, predsjednik HGK Županijske komore Krapina.

Adisa Tufo, predsjednica PoduzetniceIN BIH, rekla je da ova konferencija na izuzetan način promovira poduzetništvo u Hrvatskoj. - Uvijek mi je drago kad dojđem u manje gradove jer ovakvi događaji dodatno osnažuju lokalno stanovništvo posebno žene. Moramo se osnaživati da raspojasamo svoju davno potisnutu ambicioznost, da budemo ono što jesmo i osnažimo potencijale i da hrabro putujemo na putu lične izvrsnosti. Samo jake, snažne i materijalno neovisne možemo u konačnici biti sretne. A sretne majke sretnu djecu rađaju! – rekla je Tufo.

Župan Željko Kolar rekao je da je ponosan na iskorak napravljen u Hrvatskoj u pogledu participacije žena u poduzetništvu i politici. - No moramo razdvojiti društveni sektor i privatni sektor. Tim ljudi je bitan i uzimamo one koji su najbtiniji, a kod nas su to žene. Polagano, ali sigurno društvo se mijenja. Ja sam protivnik kvota, ali razumijem da ih moramo imati da bi imali model 50:50. Ali dok govorimo o kvotama mladih, žena, nemamo posložen sustav do kraja i nemamo ravnopravnost. Osobno se borim protiv kvota i da stvorimo društvo u kojem nam te kvote ne trebaju. U javnim tvrtkama nema određivanja plaća prema tome jeste li muškarac ili žena, svi imaju isti koeficijent, ali u privatnom sektoru, u biznisu to još uvijek nije tako i to treba jasno i glasno reći, trebaju svi imati iste šanse jer kada imamo iste šanse, sa svojom ćemo kvalitetom doći do izražaja – poručio je župan Kolar.