Zahvaljujući postojećem modelu na području općine Krapinske Toplice bit će sanirana četiri velika klizišta

Autor zagorje.com

Svažić: Zahvaljujući Vladi RH-a i Hrvatskim vodama sustavno rješavamo problem klizišta na području Krapinskih Toplica ali i cijele Krapinsko-zagorske županije

svažić ugovor hv 20 travanj 2021 (1).jpg

Hrvatske vode u 2021. godini sufinancirat će sanaciju klizišta na području Krapinsko-zagorske županije u iznosu od 16,067 milijuna kuna, a među klizištima su i ona području Općine Krapinske Toplice. Načelnik Općine Ernest Svažić prilikom potpisivanja ugovora naglasio je da je sanacija klizišta u Krapinsko – zagorskoj županiji generalno veliki problem koji se provlači još od 2013. i 2014. godine.

-Podsjećam da je tada bila serija silnih poplava i silnih lokalnih odrona i klizišta. Mi smo na području Općine imali u to vrijeme sto pedeset klizišta, a najveći dio njih smo sanirali sami, vlastitim sredstvima. Nažalost, u vrijeme tadašnje SDP-ove vlade, nije pristigla gotovo nikakva pomoć, odnosno ona je bila vrlo simbolična i vezala se uglavnom uz sređivanje projektne dokumentacije – kazao je Svažić te izrazio zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem, našla model preko Hrvatskih voda da se taj problem sustavno riješi.

-Zahvaljujući upravo tom modelu na području općine Krapinske Toplice bit će sanirana četiri velika klizišta. Lokacije Hršak Breg – Polanščak i klizište u Zagrebačkoj ulici sanirane su temeljem ugovora s Hrvatskim vodama iz 2019. godine, a temeljem danas potpisanih ugovora sanirat ćemo dvije kaskade u naselju Klokovec, na cesti između Krapinskih i Tuheljskih Toplica. Prva je u ingerenciji Županijske uprave za ceste i za nju je ugovor potpisala Krapinsko-zagorska županija, a kaskada iznad nje nalazi se na općinskoj nerazvrstanoj cesti te je njezina sanacija u Programu izgradnje Općine Krapinske Toplice za 2021. godinu– završio je Svažić.

Uz Svažića svoj potpis na ugovor stavio je i generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, koji je pohvalio općine i gradove s područja Krapinsko-zagorske županije koje su spremne dočekale ovaj program.

-Program sufinanciranja klizišta se provodi od 2019. godine. Na području Krapinsko-zagorske županije te je godine sanirano 30 klizišta, a Hrvatske su vode uložile 11,569 milijuna kuna. U 2020. sanirana su 33 klizišta, vrijednosti 22,8 milijuna kuna, pri čemu je sufinanciranje Hrvatskih voda iznosilo 14,567 milijuna kuna – kazao je Đuroković.

Ove godine Hrvatske vode pripremile su 28 ugovora, četiri su već potpisana, a u utorak je to učinjeno za 24 ugovora za sufinanciranje sanacije klizišta ukupne vrijednosti 20,356 milijuna kuna. Radi se o 20 ugovora sa JLS-ovima i 4 ugovora sa Županijskom upravom za ceste. Od toga je 16,865 milijuna kuna ugovara sa JLS-ovima, a 3,491 milijuna kuna s Krapinsko Zagorskom županijom. Udio koji daju Hrvatske vode iznosi 12,214 milijuna kuna.