Zagorska boksačka zvijezda, Ivana Habazin, otkrila: "Boksam da vratim dugove"

doček ivana habazin (11).jpg

Kad se u subotnje predvečerje, na Dan grada Zlatara 27. travnja, višestruka prvakinja u boksu, rođena Zlatarščanka Ivana Habazin, pojavila na pozornici zajedno s gradonačelnicom Jasenkom Auguštan - Pentek, gradskim parkom prolomili su se uzvici „Ivana, Ivana“ …a i zapjevalo se „Neka pati koga smeta, Ivana je prvak svijeta“. Brojni, ne samo Zlatarščani, srdačno su dočekali svoju „zlatnu“ sugrađanku, četverostruku svjetsku boksačku prvakinju, s dva pojasa u ruci. Osvojila ih je jednoglasnom odlukom sudaca pobijedivši mađarsku boksačicu Kingu Magyar u zagrebačkom KC-u „Dražen Petrović“. Osvojila je dva naslova u velter kategoriji, po WBC verziji i privremenoj WBA verziji. Valja se prisjetiti. Godine 2014. osvojila je svoj prvi svjetski naslov po IBF verziji, a četiri godine kasnije i IBO pojas.


Odmor pa pripreme


Manje upućeni u boks, ovih je dana najčešće pitaju što znači privremeni naslov svjetske prvakinje po WBA verziji? - Kada u nekoj kategoriji postoji prvakinja koja se iz nekog razloga ne može boriti, dodjeljuje se taj pojas. To znači da se te dvije boksačice moraju boriti u dogledno vrijeme. Dvije i pol godine bila sam obavezna izazivačica za WBA, a WBC je prvi zvao pa je meč protiv Jessice McCaskill išao na licitaciju honorara. Ona je pustila WBC pojas, a WBA joj nije mogao oduzeti svoj naslov. Zato je moj menadžer tražio da boksam za privremeni pojas jer sam bila prva na redu dvije i pol godine. Tako je bilo. Jessica McCaskill se sredinom svibnja bori protiv Lauren Price za WBA, a pobjednica tog meča mora boksati sa mnom. Ako odbije, postat ću prvakinja - objašnjava Ivana koja će se desetak dana odmarati u Hrvatskoj, a potom kreće na nove pripreme, na Floridu, blizu Miamija. Idući meč bit će najvjerojatnije u rujnu, u Londonu. Uz nju bit će trener Vlado Božić.


Dug od 80 000 eura

Prateći TV prijenos njezina boks meča s Kingom Magyar, mnogi su ostali zatečeni informacijom kako je sama morala organizirati meč i pri tom se zadužiti za više od 80 000 eura!? -Mi smo mala zemlja, bez neke veće boksačke kulture. U nas prevladava zanimanje za nogomet. Dug je čak i malo veći. Najveći dio je nastao 2022. godine kada sam morala organizirati meč za WBC silver. Da to nisam napravila, ne bih mogla boksati za svjetski pojas. To su veliki troškovi koje smo morali podmiriti. Tada je situacija bila takva da smo morali sve organizirati kako bih dobila priliku. Moj trener je doslovno pet dana prije tog meča posudio novac za zatvaranje financijske konstrukcije. Idućim mečom valjda ću uspjeti pokriti dugove – kaže Ivana.

Zašto uopće boksa

O Kingi Magyar nije ništa znala. Jedino o Mađaricama, jer je i ranije boksala protiv njih. One su, kao i Bugarke, jako izdržljive. Znala ih je po sparinzima. Do pete runde su boksačice ful u snazi, a onda počinju padati.

- To sam priželjkivala da se dogodi Kingi koja mi je prije meča rekla kako su joj pripreme išle glatko. Svašta sam razmišljala u svlačionici, pitajući se a što to meni treba? Zašto uopće boksam? Izgubim li, moram vratiti sav posuđen novac, a znam da ga idućih deset godina ne mogu vratiti. Gdje ću se zaposliti. Molila sam krunicu i govorila sama sebi kako ne smijem izgubiti – spominje Ivana zahvaljujući Krapinsko-zagorskoj županiji i gradovima Zlataru i Zaboku koji su joj financijski pomogli. Među prvim čestitarima u „Ciboni“ bila je Draženova majka Biserka Petrović. -Stalno kontaktiramo od 2018. godine. Posebna mi je čast što mi je dala Draženov dres da u njemu izađem – spominje Ivana.


Pogled u budućnost


Što se njezina obrazovanja tiče, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu završila je filozofsko-teološki studij i diplomaciju. Upisala je i pravo, ali studij stoji na drugoj godini. Kad je u Hrvatskoj, a nije je bilo četiri mjeseca, nastoji svaki vikend biti u Zlataru, s majkom i bakom Marijom, ali i brojnim školskim prijateljicama. Ne zaboravlja ni razrednika, profesora tjelesne kulture, Stjepana Škrlca, „najboljeg na svijetu“. Tada ima i odmor od kuhinje, jer u Zagrebu sama si priprema jelo, posebice omiljenu pizzu, a još ako od bake dobije domaći suhi špek. O pogledu u budućnost kaže: „Za mene je sljedeći meč opet sve i ništa. Uspijem li pobijediti, ide i sljedeći meč. Izgubim li, boks ostaje lijepa priča. Tako je bilo i prije meča s Kingom Magyar. Da sam izgubila, oprostila bih se od boksa.“.