VIDEO Uživo iz Zlatara: Zagorski orači natječu se za titule najboljih

Autor sp/jk
1713601800642.jpg

U Zlataru je u tijeku 19. Natjecanje orača Krapinsko – zagorske županije. Za titulu najboljeg bori se 12 natjecatelja, i to u dvije kategorije: pluga premetnjaka i pluga ravnjaka.

Okupljene su pozdravili predstavnici Županijske skupštine i domaćina, Grada Zlatara, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, a natjecanje je otvorila zamjenica župana Jasna Petek. - Poljoprivreda i poljoprivredna proizvodnja za Krapinsko – zagorsku županiju izuzetno je važna i vrijedna i iz godine u godinu joj poklanjamo veliku pozornost otvaranjem javnih poziva preko kojih nastojimo pomoći poljoprivrednicima u radu i nastojanju da se proširite, podignete kvalitetu, za što smo ove godine osigurali oko 600.000 eura – istaknula je Petek te poželjela puno uspjeha natjecateljima.

U kategoriji plugova premetnjaka natječu se: Ivica Omerza (Bedekovčina), Ivan Tušak (Tuhelj), Josip Turčin (Mače), Andrija Škrlec (Zlatar) i Domagoj Vuk (Lobor).

U kategoriji plugova ravnjaka natječu se: Stjepan Počekal (Mače), Kristijan Kljak (Zlazar), Vilko Kukec (Zlatar), Nikola Stažnik (Zlatar), Juraj Hanžek (Zlatar), Božidar Domitran (Zlatar) i Stjepan Košić (Mače).

Prikaz tradicijskog oranja konjskim zapregama i prikaz novoga natjecateljskog pluga izvodi Mirko Majsec iz Krapine.

Komisija u sastavu Darko Antonina, Dragutin Kasteljan, Zoran Radiček, Mladen Crnčić i Stjepan Pokrivač odluku o pobjednicima donijet će iza podneva.

Organizatori natjecanja su Krapinsko – zagorska županija, Grad Zlatar, Ministarstvo poljoprivrede i Udruga natjecatelja u oranju KZŽ, a dodajmo i da će se najbolji danas naći na državnom natjecanju u oranju, 29. rujna, a možda i na svjetskom iduće godine u Češkoj.