[VIDEO] Povorkom beračica i berača, krunom manifestacije, završilo 51. Branje grojzdja Pregrada

Autor kp/sp

Drago mi je da smo ovaj godine imali lijepi broj kola, veliki broj beračica i berača, da smo nagradili one najbolje i što je najvažnije, da je manifestacija i više nego uspjela, rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj

pregrada5.JPG

Tradicionalnom povorkom beračica i berača, koja je ujedno i kruna same manifestacije, završilo je danas 51. Branje grojzdja u Pregradi.

Kako prošle godine zbog pandemije nije bilo povorke, ove je godine bila 'još slađa'.

- Ovo je poseban osjećaj. Povorka beračica i berača sastavni je dio manifestacije koja je krenulo početkom 70. – ih godina, i bez nje to nije to. Drago mi je da smo ovaj godine imali lijepi broj kola, veliki broj beračica i berača, da smo nagradili one najbolje i što je najvažnije, da je manifestacija i više nego uspjela. Održano je 50 – ak kulturnih, zabavnih, društvenih, sportskih događanja, na kojima je bio ove godine veći naglasak – rekao je domaćin, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, zahvalivši svim udrugama, organizacijama, sponzorima, Krapinsko – zagorskoj županiji, kao i dobrim ljudima koji su ovih dana došli u Pregradu, i vjeruje, uživali.


U povorci nisu sudjelovali samo kola i berači iz Pregrade nego iz gotovo cijelog Zagorja, posebno iz okolice Pregrade, a gradonačelnik je posebno zahvalio i Mirku Majsecu, predsjedniku Udruge uzgajivača konja Krapina, koji je dobio posebno prizanje jer sudjeluje u manifestaciji već 30 godina. – Istaknuo bih i sjajnu ponudu na Trgu dobre kapljice s naglaskom na OPG – ove i vinare koji su se predstavili i dobro poslovali ovih dana. Vina su na našem području na zavidnoj razini – dodao je gradonačelnik.

Župan Željko Kolar čestitao je gradonačelniku i njegovoj ekipi te Turističkoj zajednici na sjajno organiziranoj Berbi grojzdja. - Ova manifestacija je poznata širom Hrvatske i šire, ljudi ciljano dolaze ovaj tjedan u Zagorje da bi uživali u našoj tradiciji berbe grojzdja – rekao je župan te poručio mladim ljudima da ne odbace vinograde koji su naslijedili od očeva i djedova. – To je naša tradicija i Zagorje će biti najljepše ako će biti obrađeno, ako će imati svoje vinograde i voćnjake, ako će biti posađene i kuruza i pšenica, jer kad zaraste korov i potegne gacija, to znači da u kući nije ostao nitko, a to je nešto protiv čega se svi zajedno moramo boriti. Zagorje je vinska regija, u kojoj se proizvode pjenušci, muškat, ledena berba, sortna vina. Nema ni jedne regije u Hrvatskoj koja je toliko napredovala što se tiče kvalitete vina kao Krapinsko – zagorska županija – rekao je župan.

Naglasio je da Krapinsko – zagorska županija kroz rasadnik u suradnji s Agronomskim fakultetom i Trgocentrom vraća autohtone sorte. - Imamo matičnjak od 50 tisuća sadnica koje ćemo sljedeće godine subvencionirati s 50 posto za svakoga onoga koji želi u svojem vinogradu imati svetokrišku belinu, krapinsku belinu, klanjčeki sokol te pozivam sve da se uključe u tu akciju, trajat će neograničeno, jer treba zaštititi našu tradiciju i našu kulturu – pozvao je Kolar.


A trud beračica i berača koji su se posebno potrudili, posebno se i nagradio. Tako su najboljim malim beračem i beračicom proglašeni Toni Mikša i Kim Borovšek. Najbolji berač je Vjekoslav Jakoplić, a beračica Julijana Bračević Poslon, dok su najbolja ili najljepše okićena kola ovogodišnje povorke kola Lipnjak Firšt. Najboljima su nagrade uručili gradonačelnik Marko Vešligaj, župan Željko Kolar i direktorica TZ Područje Srce Zagorja Karolina Hostić.

Vjekoslav Jakoplić, najbolji berač, rekao je da dolazi svake godine već 13 godina za redom. – Kakav treba biti najbolji berač? Mora znati dobro rezati grožđe, razlikovati vrste grožđa, biti jak da nosi brente, htjeti pomoći, družiti se. Treba se fućkati, popevati, družiti se, malo popiti rakijicu da ne žlaburi u trbuhu – otkrio je Slavek.

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE