VELIKE PROMJENE: Osobna iskaznica će ujedno biti i zdravstvena

Policija više neće biti jedino mjesto njezina izdavanja, moguće je da će to raditi i Fina

PXL_070416_12823075.jpg

- Mislim da su iza nas vremena u kojima je MUP bio jedina institucija koja je izdavala osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole... Spremni smo dio tog posla prepustiti tijelima lokalne samouprave ili pravnim osobama s javnim ovlastima, kao što se vrlo uspješnim pokazalo rješavanje izdavanja prometnih dozvola u stanicama za tehnički pregled. Smatram da bi u nadležnosti MUP-a trebali ostati tek primitak u državljanstvo, dozvole za oružje i reguliranje boravka stranih državljana - najavio je u razgovoru za Hinu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji smatra da proces izdavanja dokumenata treba u najvećoj mjeri digitalizirati korištenjem sustava e-Građani, piše Jutarnji list.

Ideja o decentralizaciji izdavanja osobnih dokumenata je na stolu, doznaje Jutarnji list, ali za to će se morati prvo realizirati nekoliko preduvjeta. Prema riječima sugovornika Jutarnjeg lista, prvo se mora implementirati plan reorganizacije tijela lokalne uprave i samouprave, o čemu se govori već nekoliko mjeseci. Kada se utvrdi novi broj općina u Hrvatskoj moći će se krenuti s postupkom akreditiranja i certificiranja institucija i osoba koje će unutar općina i županija biti zaduženi za izdavanje ovih dokumenata. Trebat će utvrditi i sigurnosno-tehničke standarde prostora u kojima će se dokumenti izdavati.

Osim ureda lokalne uprave i samouprave, ovlasti za izdavanje dokumenata mogle bi dobiti i pravne osobe s javnim ovlastima.

Tu je prije svega riječ o Fini koja ima razgranatu mrežu ureda lako dostupnih građanima. U tom slučaju i Fina će morati proći proces akreditiranja za ove poslove, a dio njihova osoblja obuku. Sve se to, objašnjavaju nam sugovornici, radi kako bi se usluga približila građanima i bila im što dostupnija. Zasad nije poznato u kojem bi se vremenskom razdoblju to realiziralo.

Jedna od usluga koja se trenutačno razvija u sklopu daljnje digitalizacije dokumenata je ''spajanje'' osobne i zdravstvene iskaznice. Već nekoliko godina u Hrvatskoj se izdaju elektroničke osobne iskaznice u koje je ugrađen čip na koji se mogu implementirati mnogobrojne usluge. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, prva usluga koja bi u dogledno vrijeme mogla biti implementirana u osobnu iskaznicu jest zdravstvena iskaznica.

Kad to bude riješeno, kod liječnika, a vjerojatno i u ljekarnu moći će se ići samo s osobnom iskaznicom.