UPOZORENJE IZ WHO-A: Moguć treći val pandemije u Europi početkom 2021. godine

Autor zagorje.com
korona

Posebni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19 predvidio je treći val pandemije u Europi početkom 2021. godine, ako vlade ponove, kako je rekao, neuspjeh da učine nužno u sprečavanju drugog vala zaraze, prenosi Index.hr.

"Nisu izgradili potrebnu infrastrukturu za vrijeme ljetnih mjeseci, pošto su prvi val zaraze stavili pod kontrolu", rekao je predstavnik WHO-a David Nabarro u intervjuu za švicarske medije. "Sada imamo drugi val. Ne izgrade li nužnu infrastrukturu, imat ćemo treći val početkom sljedeće godine", upozorava Nabarro, Britanac čija kampanja da postane glavni ravnatelj WHO-a 2017. godine nije uspjela. Europa je nakratko imala pad stope zaraženih a sada se zaraza ponovno proširila. Njemačka i Francuska jučer su zabilježile porast slučajeva za 33.000, Švicarska i Austrija imaju tisuće slučajeva dnevno, dok je Turska izvijestila o rekordnih 5.532 novih slučajeva.

Nabarro je izdvojio potez Švicarske da dopusti skijanje - s obaveznim nošenjem maski u žičarama - dok su ostale alpske zemlje zatvorile skijališta. Nabarro je rekao da bi Švicarska mogla doseći "vrlo visoku razinu bolesnih i umrlih". "Jednom kad stope zaraze uminu, a uminut će, tada možemo biti slobodni koliko hoćemo", rekao je Nabarro za list Solothurner Zeitung. "Ali sada? Trebaju li se skijališta otvarati? Pod kojim uvjetima?", pitao je.