U Općini Konjščina vrlo je ‘živo’ po pitanju projekata

Autor sp

S načelnicom Anitom Krok razgovarali smo o aktualnostima u Općini Konjščina

anita krok.jpg

Zadnih je tjedana, kaže načelnica Anita Krok, u Općini Konjščina vrlo radno, ponajviše po pitanju projekata. Osim što je Općina prošla na projektu dogradnje Dječjeg vrtića, za što čeka potpisivanje ugovora, tu su i drugi važni projekti. – Odobrena su i dva projekta sanacije propusta oštećenih u potresu, to je propust Kralji u Gornjoj Konjščini i propust Jantoleki u Sušobregu. Spremamo i natječajnu dokumentaciju za tri do četiri dionice nerazvrstanih cesta, jer imamo određenih problema sa cestama u našoj općini. Veliki problem predstavlja cesta u Jertovcu, cesta Brleki, a imamo određena oštećenja i na cestama u centru. Apeliram na građane za strpljenje, s obzirom da je loše vrijeme, kiša i snijeg ovih dana, pa su asfaltne baze trenutno u remontu. Čim dođe ljepše vrijeme, odmah krećemo u tekuće održavanje, krpanje rupa i sanaciju tih dionica – kaže načelnica.

Popisivanje komunalne infrastrukture
Ujedno, u tijeku je javna nabava za odabir izvođača za rekonstrukciju ribičke kućice na Bajerima, a radi se i sjenica na Bajerima. Razmišlja se, na inicijativu Mjesnog odbora Centar, i o uređenju prostora oko stare fontane, a taj bi projetk Općina prijavila na sljedeći natječaj LAG – a. - Još uvijek nije objavljen natječaj za vatrogasne domove, iako je bila najava da će biti u prosincu. Mi smo spremni s građevinskom dozvolom za rekonstrukciju Vatrogasnog doma u Galovcu i s izvedbenim projektom izvanrednog održavanja za vatrogasni poligon u DVD – u Konjščina – ispričala je Anita Krok. Priprema se i natječajna dokumentacija za prijavu na natječaj za turističku infrastrukturu. – Imamo projekt za naše sportske terene, riješeni su imovinsko – pravni odnosi i mislim da ćemo uskoro imati i pravomoćnu građevinsku dozvolu – dodaje načelnica. Donesen je i plan nabave održavanja i asfaltiranja nerazvrstanih cesta, a cilj je namaknuti što više sredstava iz fondova EU, kako bi se smanjio trošak za Općinu i građane. Što se rada na terenu tiče, trenutno je aktualno popisivanje komunalne infrastrukture.

- Državna revizija nam je naložila popisivanje komunalne infrastrukture, jer je zadnje popisivanje bilo prije više od 20 godina. Moramo uskladiti promjene na terenu, nadograđevianje kuća i gradnju nvoih, kako bi komunalna naknada bila pravedna za sve građane, a vezano uz reviziju, na njeno je traženje i riješen problem upravljanjem NK Sloga – ističe načelnica. Dodaje da Općina učestalo ima prijave zapuštenih poljoprivrednih zemljišta. - Već dva mjeseca smo u dogovoru s Općinom Marija Bistrica, idemo prema potpisivanju sporazuma za zajedničkog poljoprivrednog redara i vjerujem da će se njegovim dolaskom ipak se uvesti nešto reda, ali na kraju krajeva, svi opet moraju krenuti od sebe i početi čistiti, neke stvari Općina ne može jer nismo ovlašteni da ulazimo na to privatno zemljište – pojašnjava Krok. Općina Konjščina sprema se i u novu izmjenu Prostornog plana. – Dobra je stvar da smo primili dosta zahtjeva sugrađana koji žele neka zemljišta prenamijeniti u turističku namjenu, kuće za odmor i turizam su postali hit, pa ćemo ići u ciljane izmjene Prostornog plana. Bitno nam je također osiguramo preduvjete da na zemljištima koje Općina posjeduje u centru iza vrtića krene stambena izgradnja odnosno zgrade. Potražnja za stanovima u centru je velika. Želimo stvoriti preduvjete da si nove obitelji, ali i one koje žive u općini Konjščina, a žele se osamostaliti, osiguraju stambeno pitanje. Proračunom za 2023. godinu smo osigurali pomoć kroz mjere stambene politike, a JUO će kroz mjesec dana donijeti točne uvjete po kojima će netko tko ima prvu nekretninu s područja Konjščine to moći ostvariti – naglašava načelnica.


Problemi ceste i dvorane
Komunalac Konjščina od 2. siječnja ima i novog direktora, Mladena Šmita, nakon što je Stjepan Zajec otišao u zasluženu mirovinu. - Ovim putem želim mu puno sreće i vjerujem da će društvo uspjeti zadržati na ovoj dobroj razini na kojoj je, i naravno i još poboljšati. Komunalac redovito čisti i održava Konjščinu i okolicu, zimska služba je spremna, a štp se tiče situacija sa snijegom i poplavama, građani moraju biti svjesni da ne može biti u svakom momentu baš u svakom selu, no dečki su danonoćno bili na terenu i maksimalno se radilo – napominje načelnica. Problema uvijek ima, a među najvećima koji muče Općinu je državna cesta D540, koja je u jako lošem stanju.

– U izradi je projektno – tehnička dokumentacija, projektanti koje su izabrale Hrvatske ceste izašli na teren. Bitno nam je da rekonstrukcija te ceste krene čim prije jer cesta je u groznom stanju. Jertovec je naš najveći mjesni odbor poslije centra, a ta nam je cesta sa Zagrebom. Drugo, što nam jako treba, je sportska dvorana, s obzirom da imamo i srednju i osnovnu školu. U svakodnevnim smo razgovorima sa Županijom, zahvaljujem županu na svoj brizi, kad god se nešto može pripomoći uskoči, svjestan je koliko nam dvorana treba te KZŽ prati natječaje i čeka da tu dvoranu prijavi. Projektna dokumentacija za dvoranu je napravljena prije nekoliko godina, a mi smo riješili građevinsku dozvolu – kaže Krok. Dodaje da još nema natječaja niti iz Mjera ruralnog razvoja po pitanju nerazvrstanih cesta, a Općina ima dvije problematične ceste, Sačeri – Klimen i Špoljari – Jantoleki.

– Ceste su šodrane i trudimo ih se održavati sukladno vremenskim priliama, ali naravno, za asfaltiranje nam trebaju europski novci, jer bi to bio preveliki trošak za samu Općinu – napominje načelnica. Uskoro će biti objavljen i natječaj za udruge, za sufinanciranje njihovog rada u ovoj godini, kao i za korištenje prostota u Kulturnom turističko – informativnom centru. A udruge se već naveliko pripremaju za razne manifestacije i kulturna događanja. Ono što slijedi uskoro su maškare, koje su organizirane i prošle godine nakon dugo vremena, te obilježavanje Valentinova. Za kraj, Anita Krok ističe da je Općina, kao i ona osobno, na raspolaganju građanima, no neke probleme Općina ne može riješiti jer nisu u njezinoj nadležnosti. - Mi smo uvijek prvi kojima se građani obrate, no za neke stvari nemamo ovlasti ni moći. Ipak, sve što možemo, riješavamo u najkraćem roku – zaključuje Krok.