U Krapinskim Toplicama ugrađuju polupodzemne spremnike i nabavili su 105 kontejnera

Autor Silva Videk

Kontejneri će biti postavljeni diljem cijele općine, u 17 naselja, a polupodzemni spremnici ugrađuju se već na drugoj lokaciji

-krapinske

Turističkim mjestima visokog ranga i mjestima ugodnim za život, velike probleme uglavnom stvara otpad. Kontejneri su vrlo često napunjeni preko vrha pa osim što to na neki način umanjuju osjećaj ugodnosti, iz takvih se kontejnera često šire neugodni mirisi što nije ugodno ni turistima, ni njihovim domaćinima, ni stanovništvu općenito. U Krapinskim Toplicama tome su doskočili i prvi u Krapinsko – zagorskoj županiji uz sufinanciranje Općine postavljaju polupodzemne spremnike za zbrinjavanje otpada višestambenih zgrada. Radi se o rješenju koje je privlačno oku, a zbog svog kapaciteta i konstrukcije nema bojazni od širenja neugodnih mirisa.
- Prije nekoliko godina izradili smo idejno rješenje uređenja zapadnog dijela centra Krapinskih Toplica kojim smo predvidjeli i drugačiju organizaciju zbrinjavanja otpada. To je dio Toplica gdje je najveća koncentracija kolektivnog stanovanja, gdje se nalaze stambene zgrade, poslovni prostori te sama zgrada Općine Krapinske Toplice i zgrada u kojoj se nalazi pošta. To je prostor s velikom frekvencijom ljudi na kojem, nažalost, otpad nije bio zbrinut na adekvatan način. Kontejneri koji su do sada bili postavljeni, bili su na tlu izloženi na dosta vidljivim površinama, a tako su privlačili i slučajne prolaznike koji su u njih neprimjereno odlagali otpad. Zato smo obavili razgovore s predstavnicima stanara četiri zgrade i dali prijedlog da se ugrade polupodzemni spremnici – objasnio nam je načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić. Ove su godine nabavljeni za dvije lokacije u Ulici Antuna Mihanovića. Jedan set je već postavljen za zgradu u kojoj se nalaze i općinske službe te za zgradu u kojoj je pošta.

 

- Mogu reći da je to jedno izvrsno iskustvo i estetski primjerenije rješenje. Tako poluukopani kontejneri za otpad više ne privlače slučajne prolaznike koji bi na tom mjestu odlagali otpad. Sljedeća lokacija koju obrađujemo je lokacija koja će obuhvatiti još dvije zgrade u ulici Antuna Mihanovića: one u kojoj se nalazi Dom zdravlja i ljekarna te zgrade pokraj nje u kojoj je nekoliko kafića. – kaže načelnik Svažić. Lokacije spremnika, osim što moraju biti praktične za stanare zgrada, moraju biti i dostupne za kamione koji su opremljeni za dohvat i pražnjenje takvog tipa kontejnera. - Sve to je dio aktivnosti kojima organizaciju prikupljanja otpada na području naše općine usklađujemo s najnaprednijom regulativom odnosno sa Zakonom o održivom gospodarenju otpada. Prema njemu svako domaćinstvo na području Općine mora imati riješeno zbrinjavanje otpada. Nažalost, primjećujemo da neka domaćinstva nisu još obuhvaćena i ovom prilikom apeliram na sve stanovnike s područja naše općine da ukoliko primijete da netko nema na adekvatan način riješeno zbrinjavanje otpada da to prijavi našem komunalnom redaru pa ćemo mi postupiti na potreban način – apelira načelnik Svažić. Kako bi se riješilo zbrinjavanje na lokacijama koje nisu dostupne kamionima, nabavljeno je, uz pomoć tadašnjeg Ministarstva okoliša i energetike čak 105 kontejnera od po 1100 litara koji će biti raspoređeni na lokacijama u 17 naselja na području Općine Krapinske Toplice pa više neće biti nikakvog razloga da se otpad ne zbrinjava na neadekvatan način.

 

Inače, ranije spomenuti polupodzemni spremnici su namijenjeni komunalnom otpadu i otpadu koji se odvaja. Tako postoji i polupodzemni spremnik za papir i pet ambalažu, a na drugoj lokaciji 'podebljano' je sortiranje otpada s kontejnerom za staklo. Polupodzemne spremnike financirala je Općina, a zgrade, odnosno stanari financiraju ukapanje. - Na taj smo se način uključili u nabavku spremnika za koje se stanari zbog relativno skupog rješenja vjerojatno sami ne bi nikad odlučili. Mi smo se zbog osiguravanja reda u tom dijelu naselja odlučili na potez sufinanciranja nabavke takvog tipa spremnika, jer mislimo da tako ostvarujemo višestruke benefite. Kad je riječ o spremnicima koji će biti raspoređeni po naseljima, oni su sufinancirani europskim sredstvima preko Ministarstva zaštite okoliša i energetike – objasnio je načelnik. Natječaj za nabavku tih spremnika proveo je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost tako nabavljenih spremnika je 136.131,31 kn. Općina Krapinske Toplice tu nabavku sufinancira s 15%, a ostatak su europska sredstva. Nabavka polupodzemnih spremnika nažalost nije bila prihvatljiva za europsko sufinanciranje te ih je Općina Krapinske Toplice financirala iz vlastitog proračuna sa 149.000,00 kn. Nije nevažno da svaki polupodzemni spremnik ima svoj promjer otvorenog dijela u koji se ubacuje otpad, pa se primjerice u kontejner za staklo ne može ubaciti neki drugi otpad, a načelnik Svažić poziva stanovnike da postupaju u skladu s tom organizacijom i da, naravno, otpad što više odvajaju i ubacuju u kontejnere namijenjene za pojedinu vrstu.

 

Do kraja mjeseca po naseljima Općine Krapinske Toplice bit će raspoređeno i nabavljenih 105 kontejnera zapremnine 1100 litara. Tako će problem otpada u ovoj općini biti kompletno riješen. Doduše, sve to nije bilo lako provesti jer je bilo dosta posla vezano uz rješavanje dokumentacije s Ministarstvom zaštite okoliša. – No, sve korake smo do sada odradili sukladno ugovoru s njima i sad možemo krenuti u distribuciju kontejnera po naseljima. Polupodzemni kontejneri bit će ukopani do kraja tjedna, a do kraja mjeseca distribuirat ćemo 105 kontejnera po naseljima pa više neće biti posvuda smeća – kaže načelnik Svažić i dodaje da potiču i ostale zgrade, odnosno stanare da ukoliko žele zbrinjavati otpad na taj način u polupodzemnim spremnicima da će te zahtjeve Općina ugraditi u program za sljedeću godinu i pomoći će apsolutno svima s područja općine koji se obrate za takvu pomoć. Krenulo se od središta mjesta jer je tu bio najveći problem s otpadom, no dobrodošli su svi koji to žele. – Uistinu zahvaljujem svima na strpljenju jer doista nije bilo lako riješiti sve pojedinosti. Trebalo je uzeti u obzir i dostupnost kontejnera, imovinsko – pravne odnose i puno drugih momenata. Trebalo je puno strpljenja i puno razgovora s predstavnicima stanara i ovom prilikom također zahvaljujem predstavnicima stanara na kooperativnosti kako bi se taj problem riješio i smeće u samom središtu Krapinskih Toplica počelo zbrinjavati na primjeren način – zahvaljuje načelnik Općine Krapinske Toplice, Ernest Svažić. Dodajmo da su poluukopani kontejneri za dvije manje zgrade volumena tri, a oni za dvije veće zgrade pet prostornih metara. Jedan poluukopani kontejner zapremnine pet prostornih metara zamjenjuje pet kontejnera koji su dosad bili u primjeni i narušavali izgled mjesta. U svakom slučaju ovaj je potez funkcionalan, što je najvažnije, ali i lijep za oko u turističkoj sredini kakva su Krapinske Toplice.