TRAŽENE SU NA BURZI: Školama fali 940 čistačica jer zbog epidemioloških mjera više rade

Na Zavodu za zapošljavanje, zanimanje čistačica je, uz učitelje, u ovome trenutku najtraženije

čistačica

Zbog ozbiljnog problema s nedostatkom čistačica, čiji se opseg posla rapidno povećao od aktivacije epidemioloških mjera, škole su zatrpale odjele Ministarstva znanosti i obrazovanja zahtjevima za odobrenjem zapošljavanja dodatnog broja čistačica. Kako doznaje Jutarnji list, čak 696 škola navodi da im nedostaju spremačice, njih ukupno - 940.

Zahtjev za odobrenjem zapošljavanja oko novih 700 spremačica uputilo je 477 osnovnih škola, a 219 srednjih škola navodi potrebu za dodatnih 240 čistačica. Ministar Radovan Fuchs koncem kolovoza je obavijestio škole da se jave Ministarstvu zbog angažiranja dodatnih spremačica, s kojima bi škole sklapale ugovor o radu na određeno vrijeme, no ne na dulje od šest mjeseci. Do odobrenja tih zahtjeva škole su imale mogućnost bez natječaja zaposliti spremačice, ali na rok od 60 dana, piše Jutarnji.hr.

Tu mogućnost smo iskoristili jer nam, uz četiri zaposlene, nedostaje još jedna spremačica. Međutim, početkom studenoga taj rok istječe, a još nismo dobili suglasnost za zapošljavanje na šest mjeseci. U ovoj situaciji nedostatak tehničkog osoblja veći problem je u školama od nedostatka učitelja - kaže Sanja Kvaternik Hren, ravnateljica Osnovne škole Kantrida u Rijeci za Jutarnji.hr.

Na Zavodu za zapošljavanje, zanimanje čistačica je, uz učitelje, u ovome trenutku najtraženije. Za njih je otvoreno više oglasa nego za medicinske sestre i liječnike. Trenutno je aktivno 227 natječaja za zapošljavanje čistačica, a u najvećem broju poslodavci su dječji vrtići i škole.

Kako prenosi Jutarnji.hr, škole koje rade u smjenama, a takvih je najviše, u najvećem su problemu. Fuchs navodi da će se situacija o isteku ugovora za šest mjeseci "razmotriti na vrijeme".Ipak, sudeći po službenom odgovoru iz Ministarstva, sve škole ne mogu se nadati odobrenju zahtjeva."Ukupno 477 osnovnih škola zatražilo je dodatno zapošljavanje iako neke od njih imaju broj zaposlenih spremačica u skladu s propisima", navode u MZO-u. Prema podacima iz COP-a, u osnovnim školama je više od 5000 zaposlenih spremačica, a u srednjima njih oko 2000.