[TJEDNA VREMENSKA PROGNOZA] Babljem ljetu stigao kraj, vraćamo se u jesen

Autor zagorje.com

Naš prognostičar Kristijan Božarov donosi nam prognozu vremena za idućih tjedan dana

vrijeme jesen (6).jpg

Ni u prošlih tjedan dana nije bilo hladno, dapače temperatura je stalno bila primjerenija kraju kolovoza ili početku rujna nego drugom dijelu desetog mjeseca. Imali smo puno suhog i lijepog vremena s ugodnom temperaturom i dalje iznad prosjeka pa možemo ovo razdoblje još uvijek nazvati babljim ljetom. Jedino je u nekim danima bilo više jutarnje magle. Babljem ljetu stiže kraj. U utorak dolaze kišni oblaci, vjetar i osjetno zahladnjenje pa će završiti ovo dugo bablje ljeto. Nakon toga više nisu na vidiku ni ovako topli ni ovako lijepi dani kao do sada. Opširnije o prognozi za sljedećih sedam dana u nastavku.

Nakon što nam je skoro cijeli mjesec bio neobično suh i topao, danas se vraćamo u realnost. Moramo biti svjesni da smo na kraju listopada i da dolazi jača promjena vremena i kraj babljeg ljeta.

Bit će oblačno uz umjeren i pojačansjeverni i sjeveroistočni vjetar, povremenu kišu i osjetan pad temperature zraka. To ovdje kod nas na sjeveru općenito nije neka obilna kiša, ali trebalo bi pasti između 3 i 8 mm. Zahladit će za desetak stupnjeva u odnosu na ovo toplo razdoblje u kojem smo bili do sada. To znači da temperatura zraka tijekom utorka zapravo uopće neće rasti, čak je moguće da poslijepodne bude hladnije od jutra. Sve će to biti između 7 i 10 Celzijevih stupnjeva.

U srijedu još malo hladnije i vjetrovito tako da će završetak listopada ipak pokazati svoje pravo lice.Ovdje kod nas izgleda uglavnom suho ili sasvim malo kišice. Postoji čak i mogućnost za kraća sunčana razdoblja, ali ako putujete u gorski dio Hrvatske ili BiH računajte na zimsku opremu jer tamo može biti i nešto snijega. Temperatura će u nizinskim krajevima ujutro biti oko 4, atijekom dana između 7 i 10 Celzijevih stupnjeva. I dalje će puhati umjeren i pojačan sjeveroistočni vjetar koji dodatno pojačava dojam hladnoće.

Četvrtak bi trebao biti malo povoljniji. Čini se potpuno suho, a tijekom dana je moguće i djelomično razvedravanje uz malo sunca. Sjeverac će malo oslabjeti, ali bez obzira na to ostat će hladno. Ujutro je moguć mraz, osobito ako noć bude vedrija. Pripazite na osjetljive biljke. Danju bi temperatura sa sunčanim razdobljima mogla narasti na desetak Celzijevih stupnjeva.

Prve naznake za petak, blagdan Svih svetih, ukazuju na većinom suho vrijeme spuno oblaka i možda kraćim sunčanim razdobljima. Ujutro može biti slabog mraza i magle, a tijekom dana će temperatura narasti na maksimalnih 8-10 Celzijevih stupnjeva. Imajte na umu da ovo još nije sigurna prognoza jer je izrađena u ponedjeljak, 28.10., pa još može biti određenih promjena. Eventualno krajem dana možda malo kišice.

Zasad se čini da će nam vikend donijeti malo toplije vrijeme. Pri tome bi u subotu moglo pasti nešto kiše, a nedjelja ima veću šansu ostati suha. I jutarnja i dnevna temperatura će malo narasti zbog lagane južine, ali neće biti onako toplo kao donedavno. Nešto kiše opet može biti u ponedjeljak, ali izgleda da ostaje nekakva južina.