"Svih 110 osoba koje su se vratile iz inozemstva, stavljene su u samoizolaciju"

Autor kf

U periodu od 1. svibnja do 3. svibnja u epidemiološku službu javilo se 110 osoba s područja KZŽ, koji su se vratili u Hrvatsku iz inozemstva, kazala je dr. Mahmutović

epidemiologinja

Dr. Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ istaknula je na današnjoj konferenciji za medije kako su u periodu od 1. svibnja do 3. svibnja testirane 193 osobe.

– Dosada je testirano ukupno 1830 osoba u našoj županiji. U tri dana produženog vikenda, od 1. svibnja do 3. svibnja, testirane su 193 osobe, od toga je pristiglo nalaza za 188 osoba, od kojih su svi nalazi negativni, nalaz se još čeka za dvije osobe. Od 193 uzeta testa, za tri osobe je uzet kontrolni test, za osobe koje su hospitalizirane, a nalazi su im još uvijek pozitivni. Napomenula bih također da je znanstvena jedinica Klinike za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ promijenila radno vrijeme i nakon duga tri mjeseca, kako su radili 24 sata na dan, sada će njihovo radno vrijeme biti od 7-23 h. Zbog drugačijeg radnog vremena klinike, vjerojatno ćemo rezultate testiranja dobivati nešto kasnije tokom tog dana. Od 193 testirane osobe, 121 osoba je iz sustava pružatelja socijalne skrbi, od čega su to većim dijelom zaposlenici, a svega par su štićenici koje smo testirali zbog povišene tjelesne temperature i svi njihovi nalazi su negativni. Preostale 72 osobe od 193 testirane, testirane su zbog respiratornih problema ili temperature, a upućeni su na testiranje od svojih nadležnih liječnika. U periodu od 1. svibnja do 3. svibnja u epidemiološku službu javilo se 110 osoba s područja KZŽ, koji su se vratili u Hrvatsku iz inozemstva i oni su sukladno pravilniku bili dužni javiti se nadležnom liječniku ili teritorijalno nadležnom epidemiologu. Svim osobama je izrečena mjera samoizolacije, svi su stavljeni pod nadzor i upućeni su u način provođenja samoizolacije. Od tih 110 osoba, 90 posto njih se je vratilo u Hrvatsku na 72 sata. – kazala je Mahmutović i dodala da upućuje svim stanovnicima KZŽ poruku da popuštanje mjera ne znači i popuštanje opreza.

– Molim sve da se i dalje pridržavaju mjera socijalne distance, da na javnim mjestima nose maske, da redovito dezinficiraju ruke i da u slučaju respiratornih problema i temperature, ostanu kod kuće , da se izoliraju od ukućana i telefonom se jave svom nadležnom liječniku. – istaknula je Mahmutović.