Šef HZJZ-a odgovarao na pitanja građana, pitali ga hoće li se virus vratiti na jesen i očekuje li se cjepivo

Autor zagorje.com

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za N1 je odgovarao na pitanja građana

capak

foto: screenshot HRT 4

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Novom danu odgovarao je na pitanja gledatelja i čitatelja rubrici Pitajte stručnjake za N1.

- 44 liječnika i 10 stomatologa su zaraženi u ovom trenutku, i 30-ak medicinskih sestara te skoro tisuću njih koji su u izolaciji. Ne možemo reći da nam zdravstveni sustav nije okrznut, okrznut je, ali sve se radi na tome da se to zaustavi - rekao je Capak.

Najavio je pojačana i češća testiranja zdravstvenog osoblja koje radi na odjelima s rizičnom populacijom. - Svi koji se vrate na posao se testiraju, da se ne dogodi da je netko bio kliconoša bez simptoma – rekao je Capak, prenosi N1. - Za cjepivo je potrebno vrijeme. Mi se moramo boriti oružjem koje sad imamo, to su izolacija, karantena... - kazao je ravnatelj HZJZ-a za N1. Kaže i kako postoje osobe koje su nemaju nikakve simptome, a širitelji su zaraze.

Između ostalog građani su ga pitali kolika je prosječna dob ozdravljenih od COVID 19 u RH. – Oko 50 godina je prosječna dob i ozdravljenih – rekao je Capak. Jedno od pitanja je bi li trebalo pred dućane i tržnice postaviti tepihe natopljene dezinfekcijskim sredstvom i treba li prati namirnice.

Koliko je realan povratak epidemije na jesen, bilo je jedno od pitanja.

- To su sezonski virusi, javljaju se u hladno doba godine, kad smo više u zatvorenom prostoru. Hoće li se ova bolest vratiti na jesen i zimu, to nitko ne zna. Hoće li se ponašati sezonski kao gripa ili će kao SARS iznenada nestati, postoji i taj scenarij. Ili će možda mutirati i neće biti više opasan kao sada. Ili ćemo na jesen imati cjepivo. To nitko ne može predvidjeti. Ako će se ponašati kao do sada, onda je moguće, ako bude nedovoljan broj ljudi imun na njega, da se opet vrati – rekao je Capak za N1.

- Dezinficijensi su moćno oružje. Antiseptici i dezinficijensi su nam pomogli suzbiti mnoge bolesti. Međutim, špricanje svega i svačega dovodi do situacije da uništavamo korisne bakterije i uništavamo okoliš. Potencijalno stvaramo superbakterije otporne na dezinficijense. Zato oprezno sa njima. Građanima preporučam da kad donesu namirnice, te namirnice je vjerojatno slagao netko sa rukavicama. Ako nije, to bi trebalo oprati. Tako će se teško prenijeti. Vi što donesete iz dućana, ono što se termički obrađuje, vi nećete tako prenijeti bolest, virus se razgrađuje na 70 stupnjeva. Poslije diranja nečega što je dirao netko drugi treba oprati ruke. Špricanje u dućanima je nemoguće iza svakog korisnika naprimjer kolica. Puno je bolja mjera prati ruke – rekao je Capak, prenosi N1.

Pitanje građana bilo je očekuje li se cjepivo, - Ja sam siguran da će se napraviti, ali za to treba vremena. Mi se sad moramo boriti s ovim oružjima koje imamo – rekao je Capak.