PROJEKT OD 7,5 MILIJUNA KUNA: Desinić dobiva kanalizaciju i pročišćivač otpadnih voda

Autor kp

Načelnik Desinića Zvonko Škreblin istaknuo je da će realizacija ovog projekta puno značiti za općinu, posebno zbog Mini mljekare Veronika, Doma Bidružica te za građane

potpisivanje (4).JPG

U Desiniću danas je potpisan ugovor između Općine Desinić i Hrvatskih voda za projekt pročišćivača i kanalizacije, a projekt je objasnio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, istaknuvši da je temeljem sjednice Vlade RH održane u Krapini prošle godine podržan projekt sustava javne odvodnje na području Općine Desinić.

 

- Ovim ugovorom osigurali smo sredstva za realizaciju tog projekta. Radi se o gradnji 4650 metara kanalizacijskih kolektora, a isto tako treba i napraviti uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Sve otpadne vode će nakon toga biti pročišćavane i neškodljivo upuštane u vodotok Velika Horvatska. Od tih 7,5 milijuna kuna,4,2 milijuna kuna je vrijednost izgradnje kolektora i još nekih 3.250.000 bit će vrijednost izgradnje kolektora. Zagorski vodovod kao potpisnik uz pomoć i Općine Desinić i zauzimanje svih saborskih zastupnika s ovog područja ide k realizaciji tog projekta, uskoro će se raspisati natječaj i tada ćemo ovisno o napretku projekta osiguravati novce potrebne za završetak projekta – rekao je Đuroković, dodavši da je u ovom trenutku u izvedbi projekt Zlatar – Zabok vrijedan 600 milijuna kuna. - Posebnim zaključkom Vlade podržana je i daljnja realizacija projekta Krapina vrijednosti 150 milijuna kuna, ali s obzirom da tu trošimo puno sredstava iz EU fondova, riječ je o 70 posto od ukupnog iznosa, ipak Vlada RH i Hrvatske vode iznalaze sredstva i za manja područja gdje ne možemo raditi iz europskih fondova, jer prvenstveno gledamo riješiti probleme s većim stupnjem onečišćenja, ali isto tako ne zaboravljamo i manje sredine,jer želimo pružiti bolju kvalitetu života i zdravlja našim stanovnicima, omogućiti gospodarski razvitak i zaštitu okoliša – zaključio je Đuroković.

 


Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić rekao je da je projekt vrlo važan, osobito za Općinu Desinić jer se će se s njime otpadne vode na području naselja Desinić te Doma Bidružica prikupiti i pročišćavati. - To će biti manja aglomeracija koja će tu samostalno djelovati i u potoku Horvatska će voda biti puno bolje kvalitete nego što je bilo do sada. U roku 2 godine to ćemo probati dovršiti – istaknuo je Mihovilić.


 

Načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin istaknuo je da će ovaj projekt puno značiti za općinu. – Zadnjih 25 godina napravili smo puno po pitanju komunalne infrastrukture, no nekako je ostala za zadnje kanalizacija. Veseli me da smo uspjeli preko Hrvatskih voda i Vlade RH izlobirati i napraviti da možemo s ponosom reći da ćemo imati kanalizaciju, jer znamo da imamo u našem sjedištu jedno od većih poduzeća koji zapošljavaju puno ljudi, a to je Mini mljekara Veronika, koja ima podosta problema i sad će to biti kompletno sređeno. Tu je i Dom Bidružica kojima ima preko 300 korisnika i 120 zaposlenih, koji će također biti obuhvaćen ovim projektom.

 

Žarko Tušek je istaknuo da je posebno sretan što se u mandatu ove Vlade u općini Desinić uspjelo realizirati toliko impresivnih projekata te da je potpisivanje ovog ugovora jedno veliko finale, zahvalivši Upravi Hrvatskih voda i Zagorskom vodovodu kao partneru u cijeloj investiciji.

 


-Treba istaknuti kapitalne projekti koje su Hrvatske vode sa segmenta politike vodnog gospodarenja realizirale na području KZŽ, od Aglomeracije Zlatar – Zabok, mega projekta Aglomeracije Krapina koji je pred nama do drugih projekata, prije svega klizišta koji su se na ovaj način po prvi put realiziraju na ovaj način, na nerazvrstanim i županijskim cestama. Sve te investicije vrijedne su oko 800 milijuna kuna i veliki su dio ukupnog paketa od 3 mlrd kuna investicija na području KZŽ, u podizanju standarda na svim razinama, od ukupno 8 mlrd kuna koliko je investirano na područje Hrvatskog zagorja, Varaždina i Međimurja, odnosno 3. Izborne jedinice. To je znak sustavne i promišljene politike, ozbiljne strategije i znak politike koja stvara novu vrijednost, kroz svoje komunikacijske kanale, kroz javna poduzeća u partnerstvu s lokalnim sredinama vraća onima koji tu vrijednost stvaraju, a to su hrvatski građani. Vjerujem da ćemo iz novog paketa od 22 mrld eura realizirati i nove kapitalne projekte u našem Hrvatskom zagorju i u cijeloj Hrvatskoj – istaknuo je Tušek.