PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE: Djeca kroz igru uče o ponašanju u prometu

Autor sp

Na auto – poligonu za djecu na igralištu OŠ Ante Kovačića Zlatar učenici su samostalno upravljali vozilima za obuku, uz nadzor instruktora

  20170922_093405.jpg

OŠ Ante Kovačića Zlatar danas je bila domaćin manifestacije 'Program prometne kulture za najmlađe'. Ovaj program odnosno preventivna akcija provela se u organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s Jumicar Hrvatskom i partnerima, PU krapinsko – zagorskom, Županijskim društvom Crvenog križa KZŽ, OŠ Ante Kovačića Zlatar, OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički i OŠ Bedekovčina, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Krapinsko – zagorske županije, Grada Zlatara i Općine Bedekovčina. 

Ukupno 116 učenika drugih razreda zlatarske, bedekovčanske i brestovečke škole poslušalo je teorijski dio Jumicar edukacije o prometnim pravilima i ponašanju u prometu, no mališani su najviše uživali u praktičnom dijelu. Na auto – poligonu za djecu s prometnom policijom djeca su samostalno upravljala vozilima za obuku, uz nadzor instruktora. Djeca su izmjenjivala uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici te na siguran način učila o preuzimanju odgovornosti, predviđanju opasnosti te tako učili o uzročno – posljedičnim vezama ponašanja u prometu, sa ciljem da postanu oprezniji sudionici prometa. Učenici su sudjelovali i na radionicama Crvenog križa i zlatarskih vatrogasaca.

Edukaciju su posjetili i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek i njezin zamjenik Stanko Majdak, koji su s ravnateljem škole Marijanom Posarićem po provedenoj obuci učenicima uručili simbolične vozačke dozvole. - Ovo je treća godina zaredom da KZŽ zajedno s Odborom za promet organizira ove edukacije, koje su se djeci pokazale izuzetno zanimljivima. Županija je uključila sve škole i 25 jedinica lokalne samouprave, koje i sufinanciraju program. Tu je i nacionalni program MUP – a, svi zajedno smo osmislili program koji se pokazao odličnim jer kroz igru djeca dobivaju osnovne podatke o prometu i sigurnosti te uče da promet treba shvatiti ozbiljno, jer je opasan, a zato se uključuje i Crveni križ i vatrogasci – rekao je zamjenik župana Ferek – Jambrek. 

Kroz ovaj je program od 2013. godine prošlo više od 30 tisuća učenika drugih i trećih razreda u više od 150 osnovnih škola u Hrvatskoj.