Policija otkrila koji je najčešći uzrok prometnih nesreća u Zagorju

Do kraja rujna bilo je 4 mrtvih

prometna-

Proteklog tjedna na prometnicama na području u nadležnosti rada Policijske uprave krapinsko-zagorske dogodilo se 13 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba zadobila teške, a dvije osobe lakše tjelesne ozljede, dok je u deset prometnih nesreća nastala materijalna šteta, navodi u svom izvješću PU krapinsko-zagorska.  
U devet mjeseci 2021. godine, evidentirano je 485 prometnih nesreća, četiri prometne nesreće bile su s poginulim osobama u tim prometnim nesrećama četiri osobe su smrtno stradale (vozač bicikla, vozač mopeda, vozač motocikla i vozač osobnog automobila), u 134 nesreće s ozlijeđenim osobama 45 osoba je teže, a 147 osoba je lakše ozlijeđeno, dok je u 347 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.
Najčešći uzrok prometnih nesreća, tijekom devet mjeseci ove godine, u 99 nesreća ili 20,4 posto ukupnog broja nesreća je nepropisno kretanje vozila po kolniku te su zbog nepropisnog kretanja po kolniku smrtno stradale dvije osobe.
Napominjemo svim sudionicima u prometu, upozoravaju iz policije, kako samim nepoštivanjem prometnih propisa i nepažnjom znatno povećavaju mogućnost njihovog stradavanja, te apeliramo da temeljem životnog i prometnog iskustva pokažu kako odgovorno i sigurno sudjelovati u prometu kako bi spriječili dovođenje u opasnost sebe i ostale sudionika u prometu.
S obzirom kako su kolnici mokri i skliski, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.
Zbog takvih uvjeta, posebno upozoravaju vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.