Otvorenjem izložbe Petra Dolića „Portreti – skulpture u staklu“ sutra počinju Dani K.Š. Gjalskog

Autor (ih)

Ujedno otvorenjem izložbe 19. listopada započet će manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog

izložba

Pučko otvoreno učilište Zabok poziva vas na otvorenje izložbe Petra Dolića „Portreti – skulpture u staklu“ koje će se održati u ponedjeljak 19. listopada u Gradskoj galeriji Zabok s početkom u 18 sati. Ujedno otvorenjem izložbe će započeti manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog koji će potrajati sve do 24. listopada.

Petar Dolić u ovom je trenutku bez sumnje najjače ime srednje generacije na suvremenoj hrvatskoj kiparskoj sceni. Predana, ozbiljna i kontinuirana istraživanja i eksperimentiranja u različitim skulptorskim materijalima, bez rigidne odluke za tzv. hladne i tvrde, tople i mekane, prirodne ili artificijelne materijale, uvijek su u radovima ovog umjetnika rezultirala iznimno zaokruženim, stilski i motivski inventivnim serijama skulptura većeg ili manjeg formata. Dolić je umjetnik koji nikada nije slijedio trendove, postojano je gradio svoj svijet tema i motiva, i u dvadeset je godina stasao u ime čijim se skulpturama i objektima teško može naći zanatska, motivska ili stilska mana.

 

Zadnjih desetak godina od velikih komada plave staklene mase stvara mnogo manjih oblika (od prirode, vode do portreta ljudi), gdje u procesu oblikovanja svakog pojedinog komada stakla ne stavlja u drugi plan osnovne elemente kiparske forme: masu / volumen, dinamiku oblika, meke prijelaze svjetla i sjene na površini skulpture ili odnos punog i transparentnog. Odlazi, štoviše, korak dalje i skulpturu tretira kao formu kroz koju prolazi svjetlost i upravo ju ta komponenta svjetlosti do kraja čini kompletnim skulptorskim objektom koji u ovoj velikoj seriji iz 2020. godine tematizira ljudski portret. Dajući svojim portretima konkretna imena značajnih umjetnika, Dolić time ukazuje i na puteve vlastite inspiracije, ali i kruga ljudi koje iznimno cijeni. Tako se u ovoj novoj seriji našao i izvrstan portret Ksavera Šandora Gjalskog, kao mali hommage manifestaciji Dani Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku.


Izložba Petra Dolića „Portreti – skulpture u staklu“ ostaje otvorena sve do 16. studenoga 2020.

 

Prvog dana ove manifestacije u Gradskoj knjižnici bit će i književna večer s Markom Grgurom koja počinje u 20 sati, a provodi se i 'Projekt Gjalski' - U dijalogu s tradicijom i to u Gimnaziji A. G. Matoša i Srednjoj školi Zabok.