Oliver Kukas ponovno kadetski prvak Hrvatske

Autor zagorje.com

Ovaj mladi član Šahovskog kluba Oroslavje osvojio je prvo mjesto bez izgubljene partije, pobijedivši u njih 5, dok je 4 remizirao

  šah oliver kukas.JPG

Zagorski šah ostvari je novi veliki uspjeh u mlađim dobnim kategorijama. Oliver Kukas iz Donje Stubice, član Šahovskog kluba Oroslavje, osvojio je naslov kadetskog prvaka države u kategoriji do 15 godina na državnom prvenstvu igranom prošlog tjedna u Trogiru.

Podsjećamo, Oliver je i prije dvije godine postao prvakom države, tada u kategoriji do 13 godina. U 9 kola igranima švicarskim sustavom, sat i pol po igraču plus 30 sekundi za svaki potez, u konkurenciji 41 igrača iz cijele Hrvatske, Oliver je osvojio prvo mjesto bez izgubljene partije, pobijedivši u njih 5, dok je 4 remizirao. Tako je na kraju skupio 7 bodova, koliko je imao i drugi Danijel Duda iz Šahovskog kluba Liburnija Rijeka, no Oliver je imao bolji buholc kao dodatni kriterij vrednovanja u slučaju istog broja bodova. Treći je bio Borna Čotić iz ŠK Mornar Split sa 6,5 bodova. Oliver je inače nakon četvrtog kola izbio na prvo mjesto koje nije ispuštao do kraja prvenstva.

Ova dva Oliverova naslova prvaka najveći su uspjesi zagorskog šaha u muškim kategorijama u njegovoj povijesti. Ovim naslovom prvaka Oliver je ostvario pravo nastupa na Svjetskom ili Europskom prvenstvu u šahu za mlade, po svom izboru, iduće godine. Na ovom državnom prvenstvu uspješno je nastupilo još troje mladih Zagoraca.

U istoj kategoriji do 15 godina Marko Novosel iz Donje Stubice, član Šahovskog kluba Zaprešić, je sa 6 bodova bio šesti, dok je Patrik Klapač iz Bedekovčine, također Šahovski klub Oroslavje, sa 4,5 boda bio 19. U kategoriji do 9 godina nastupio je Roko Jaković, Šahovski klub Oroslavje, te je sa 5 osvojenih bodova zauzeo 14. mjesto. U svim dobnim skupinama u Trogiru je nastupilo oko 250 mladih šahista i šahistica iz cijele Hrvatske.