MUZEJ ODBAČENIH PREDMETA: Vulkanski kamen s Fujija stigao sve do Krapine

Autor kp/sp

U Krapini su građani za ovu performativnu izložbu donijeli 5 predmeta, radio, kalup za kuglof star stotinjak godina te nakit

IMG_9828.JPG

Interdisciplinarni projekt „Muzej odbačenih predmeta“, autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, koji je svoju premijeru imao lani u Velikoj Gorici, gostovao je u četvrtak u Krapini, u dvorištu Galerije grada Krapine. Građani su pozvani da donesu jedan predmet koji su odlučili odbaciti, koji je za njih izgubio vrijednost, autorice su ih zaprimale i postavile u sklopu izložbe, potom su posjetitelji imali mogućnost ponuđene predmete udomiti i ponijeti kućama.

 


Predmeti su se zaprimali tijekom cijelog dana, a navečer je otvorena izložba i izveden performans tijekom kojeg su posjetitelji mogli udomiti odbačene predmete. Autorice Irena Bočkai i Ana Katulić na ovom projektu rade oko godinu dana, autorice su i izvođačice u performansu. – Muzej odbačenih predmeta zapravo je performativni koncert, jer suvremne izvedbene umjetnosti pokušavamo približiti široj publici kroz fenomene koji su njima poznatiji, a to je izložba i muzej – rekla je Irena Bočkai.

 


Ideja je, zapravo, da osoba donese predmet koji je za nju prestao predstavljati neku vrijednost u životu. - Svi mi imamo sitne predmete koje čuvamo dugo po kući, teško ih se riješiti, ne želimo ih baciti. Je li to nešto što je za smeće ili je to nešto što za nas ima sentimalnu vriejdnost? Kako ne bi završilo u smeću, pozvali smo ljude da donesu taj predmet i daruje muzeju. Konkretno, u Krapini smo dobili jedan radio, kalup za kuglof star stotinjak godina, hrpu nakita, ukupno 5 predmeta. Nije cilj da brojčano prikupimo puno predmeta, već da oni imaju svoju priču i da zapravo približimo ljudima suvremene umjetničke prakse, ne samo materijalnu već i tradicionalnu vrijdnost predmeta – istaknula je Ana Katulić. Tako odbačeni predmeti dobivaju novi život i sele. Primjerice, vulkanski kamen s Fujia došao je u Veliku Goricu, pa u Krapinu, a potom će seliti do Knina i Zlarina.