'Mjere nisu jasno definirane, a službeno ih još nismo niti dobili. Što je s prijevozom srednjoškolaca, bazenima u hotelima i tržnicama?'

Autor kp

Javnolinijski prijevoz treba svesti na 40 posto. Što to znači za prijevoz srednjoškolaca? Da li će se povećati broj autobusa koji voze te linije? Da li su i tržnice sajmovi? Ima li logike da dućan u trgovačkom centru može raditi, a ne može tržnica na otvorenom, nizao je primjere nejasnoća na pressici župan Kolar

Kolar (2).JPG

Župan Željko Kolar istaknuo je na pressici da je situacija u našoj županiji vrlo ozbiljna, teška i zabrinjavajuća. Stožer je od Ministarstva zdravstva tražio odobrenje da u bolnici u Krapinskim Toplicama napravi covid odjel, koji se priprema i idućeg će tjedna biti spreman.

Župan se osvrnuo i na nove mjere koje u subotu stupaju na snagu te upozorio da sve stvari nisu jasno definirane. – Mjere još nismo službeno niti dobili, pročitali smo ih u novinama i čuli na pressici premijera, pa ih je teško komentirati i nismo imali vremena proanalizirati ih. - Moram reći da se odstupilo od dogovora da ćemo dobiti prijedlog mjera, da ćemo ih moći analizirati i dati prijedloge i sugestije. Stvari nisu do kraja jasne i definirane – naglasio je župan. Primjerice, nejasna je mjera da se javnolinijski prijevoz treba svesti na 40 posto. – Što to znači za prijevoz srednjoškolaca, ja ne znam. Da li će se povećati broj autobusa koji voze te linije? Pratiti ćemo idućih 7 dana što će se događati što se tiče prijevoza te broja zaraženih učenika i profesora te ostavljamo otvorenom mogućnost da ćemo tjedan ili dva prije praznika krenuti u srednjim školama s modelom C. Tu mogućnost ostavljam otvorenom, nakon analize koju ćemo napraviti idući tjedan, prema tome kako će ići krivulja broja zaraženih – najavio je župan.

Na novinarsko pitanje odgovorio je da mjere napismeno očekuju svaki čas, a da su Stožeru i dostavili određena pitanja i upozorenje da sve stvari nisu obuhvaćene. – U onom trenu kada stignu, spremna je ekipa koja će ih proanalizirati, zajedno s Obrtničkom i Gospodarskom komorom. Imali smo i izbornu Skupštinu ZT KZŽ gdje smo definirali određena pitanja za turistički i hotelijerski sektor. Primjerice – ako hoteli rade, rade i restorani i bazeni unutar hotela. Da li samo za goste unutar hotela ili i goste izvana? Tu je i pitanje tržnica. Da li su i tržnice sajmovi? Ima li logike da dućan u trgovačkom centru može raditi, a ne može tržnica na otvorenom? – nizao je primjere nejasnoća Kolar.

Uglavnom, u ponedjeljak će djeca putovati u školu javnolinijskim prijevozom. - No ne znam kako će prijevoznici reagirati na tih 40 posto i tko će to kontrolirati. Zato čekamo službeno te mjere da s Cehom prijevoznika to analiziramo da vidimo što možemo pridonijeti tome da se svi putnici voze što sigurnije, uključujući srednjoškolce – zaključio je župan.