Mislav Bago: Izjava o Zagorcima bila mi je najveća greška

Autor

Mislav Bago je dugogodišnji izvjestitelj iz Hrvatskog Sabora, a do nedavno je bio poznat po vođenju izbornih emisija i p

p_888330bago.jpg
Mislav Bago je dugogodišnji izvjestitelj iz Hrvatskog Sabora, a do nedavno je bio poznat po vođenju izbornih emisija i praćenju političkih stranaka. Prošlu TV sezonu dobio je priliku voditi gledanu emisiju „Otvoreno“, a nakon oštrog intervjua s premijerom Sanaderom, za koji je dobio i nagradu Hrvatskog novinarskog društva, vinuo se u zvijezde TV novinarstva.

Jedan si od rijetkih TV urednika koji preko ljeta radi novu emisiju «Magazin» (dok nema Otvorenog) i ne ide na dugi godišnji odmor.... Kako to?

BAGO: Znaš kako počinju sastanci liječenih alkoholičara... Ja sam Mislav Bago i ja sam... No, u mom slučaju ne alkoholičar nego - radoholičar. Iskreno, volim raditi i uživam u tome i dok će biti tako radit ću. Bio sam na moru, uživao sa svojim društvom između dva Magazina. Rekao bi sin Zagorja, Tito - bio je to radni odmor.

Očekuju nas najneizvjesniji izbori

Pred nama su izbori, a ti ih pratiš već dugi niz godina. Hoće li se ovogodišnji izbori na HTV-u razlikovati od dosadašnjih?

BAGO: Izbori su za nas u informativnom programu kao za sportske novinare Olimpijada. Sa starta ih krene puno, a u cilju- 25.11. bit će samo jedan pobjednik. Naša obveza kao javne TV je drugačija od komercijalne, ali mi ove godine ne želimo raditi sterilnu i dosadnu kampanju, već izbore koje bi građane potaknuli na razmišljanje koja je opcija najbolja, da se vide razlike u stranačkim programima. No, detalje ne bih govorio, da konkurencija to ne pročita, prije nego što mi to ponudimo gledateljima.

Tvoja procjena rezultata ovogodišnjih izbora - tko će imati većinu u Saboru nakon 25. studenoga?

BAGO: U 17 godina nezavisnosti bit će to najzanimljiviji izbori. Mislim da će jedan ili dva zastupnika odlučivati o većini. SDP može imati u Hrvatskoj blagu prednost, ali HDZ sve to može dosegnuti glasovima dijaspore.

Sanader se nije naljutio

Političare poznaješ u dušu . Kakvi su privatno premijer Sanader, predsjednik Mesić, Milanović...?

BAGO: Pa sada, poznajem ih bolje od ostalih građana. Trudim se odnos s njima držati na distanci. Da se sprijateljimo bilo bi onda s njima teško raditi. Bio bi to, kako se kaže, sukob interesa. A sad, kakvi su privatno… Kako se ne družim s njima na večerama, teško mogu reći… Koliko ga znam, Mesić je i privatno onakav kakvim ga doživljava većina građana, jednostavan i s kolekcijom dobrih viceva. Sanader želi ostaviti dojam da se znate godinama, neposredan je. Milanović je po tome sličan Sanaderu. Šeks, recimo, u javnosti ima percepciju negativca, ali on je osoba s kojim je ugodno biti u društvu. Čista suprotnost od onoga kakvim ga građani doživljavaju.

Kako je Sanader reagirao nakon gostovanja u Otvorenom kada si ga „prorešetao“ pitanjima?

BAGO: Pa vidiš da sam živ (smijeh)... Bio je O.K. Poslije smo sjedili sat i pol, pili piće i pričali o svemu i svačemu. Imao je neku sitnu primjedbu, ali ništa posebno. Ja sam radio svoj posao - pitao, a on odgovarao.


Tko te od političara najviše razočarao, a tko ugodno iznenadio?

BAGO: Počnimo s ovim lakšim. Šeks i Mesić su šaljivdžije s kojima je ugodno pričati. A tko me razočarao… Pa, neki od njih još uvijek djeluju napolitičkoj sceni i ne bih o imenima, ali ukratko to su jeftini populisti idemagozi,koji jedno misle ujutro, a drugo popodne. U Vladi su, a pljuju po njoj, trguju funkcijama… Moje jedino ugodno iznenađenje u politici bio je Račan. Živio je kao gospodin i tako otišao.

Javljanje u Kramarićevom sakou

Dugo godina pratiš rad Sabora, sjećaš li se nekog smiješnog ili neobičnog događaja?

BAGO: Joj, i ti si sa mnom pratila sve to na Markovu trgu. Pa, možda najsmješnije mi je bilo kada sam se iznenada morao javiti u Dnevnik, a nisam imao sako. Tada je uskočio zastupnik Zlatko Kramarić i to javljanje odradio sam u njegovom sakou.

Ovo je „tvoja“ godina, dobio si strukovne nagrade za novinara i intervju godine. Što ti to znači i koji su ti planovi dalje?

BAGO: Da, imam već malu kolekciju novinarskih nagrada. Iskreno, lijepo je kada kolege prepoznaju da si dobar, ali to radim zato što to volim. Nisam nikad mislio da ću za svoj rad biti nagrađen. Kao i u životu i u poslu „sve dođe na svoje“. Trudim se da sve što radim, radim kao da mi je posljednje u životu i da bude dobro. I tako već godinama.


I za kraj - u Zagorju se najviše buke diglo nakon tvoje izjave u emisiji Otvoreno - „Ljudi smo, nismo Zagorci“.... Kako to danas komentiraš?

BAGO: Uh, to mi je najveći propust u karijeri. Čim sam to izgovorio znao sam da sam ispao glup i da će biti problema. Drugo jutro nazvao sam šefa i rekao - čuj napravio sam glupost, ispričat ću se na kraju sljedećeg Otvorenog . Potom su krenuli opravdani mailovi Zagoraca koji su tražili ispriku. Ja sam se ispričao. Mislim da je ljudski griješiti, a onda to i priznati. Nadam se da mi je Zagorje oprostilo.

VOLIM - NE VOLIM

Odjeća - Za ekran odijela biram sam, nemam ni svog «modnog mačka» ni «fashion gurua» Volim nositi jednostavne, ali kvalitetne stvari
Omiljena hrana - piletina u svim varijantama
Glazba - sve osim narodnjaka
Film - nedavno sam pogledao «Kraljicu», volim povijesne i političke filmove Ne volim piti gemište. Jednom sam ih popio previše i glava mi je nakon toga «pucala». Od tada sam rekao- nikad više. Vino nije bilo zagorsko.