Među zagorskim policajcima nema zaraženih koronavirusom, dvoje službenika u samoizolaciji

Autor

Zagorska policija zatekla je 29 osoba u kršenju samoizolacije, 413 bez valjane propusnice i dva kafića koja su radila

IMG_0053.JPG

U Policijskoj upravi krapinsko - zagorskoj nema policijskih službenika koji bi bili pozitivni na COVID-19. U samoizolaciji su dva policijska službenika koji su zadaće obnašali i bili na ispomoći na području druge Policijske uprave te im je određena samoizolacija, dok je jedan policijski službenik izašao iz samoizolacije – izvijestio je načelnik Policijske uprave krapinsko – zagorske Robert Pavić te dodao da su službenici PU krapinsko-zagorske zaprimili 119 dojava koje su se odnosile na 149 osoba u sumnji na kršenje mjere samoizolacije. Isto tako u kršenju mjera samoizolacije od 13. ožujka do sinoć 2. travnja zatečeno je 29 osoba. Za osobe zatečene u kršenju sigurnosne mjere samoizolacije izvješten je Državni inspektorat koji je nadležan za daljnji tijek postupka, odnosno izdavanje prekršajnog naloga temeljem čl. 71. Zakona o državnom inspektoratu.

Načelnik Pavić ističe i kako je zagorska policija provjerila oko 1000 osoba kojima je određena mjera kućne karantene/samoizolacije. - Dosadašnjim obavljenim provjerama nije utvrđena sumnja niti evidentirano kazneno djelo Širenje i prenošenje zarazne bolesti iz čl. 180 Kaznenog zakona. Naime, o kaznenom djelu bi se radilo u slučaju konkretne opasnosti za druge, a to znači kada bi osoba koja je pozitivna na COVID-19 kršila mjeru kućne karantene, odnosno samoizolacije svjesna da bi svojim postupcima mogla širiti i prenositi zaraznu bolest i na tu opasnost pristaje. Navedeno kazneno djelo također može počiniti i nehajnim oblikom; počinitelj je svjestan da može počiniti djelo i lakomisleno smatra da se to neće dogoditi ili da će to moći spriječiti, objasnio je Pavić.

Prema podacima od 2. travnja prilikom obavljanja nadzora posjedovanja propusnica za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka, policijski službenici su zatekli 413 osobe koje nisu imale valjanu propusnicu i tim su osobama policijski službenici onemogućili daljnje putovanje, odnosno naložili im vraćanje u mjesto prebivališta – kaže Pavić te napominje da će policijski službenici koji će provjeravati e-Propusnice imati pametne telefone s QR čitačem kodova, preko kojih će moći provjeriti valjanost e-Propusnica.

Da su dva ugostiteljska objekta kršila Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja a također i odredbe Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti potvrdio je i Pavić. Ti objekti su bili u Krapini i Mariji Bistrici, a za daljnji tijek postupka nadležan je Državni inspektorat.

Evidentiran je jedan prekršaj širenja lažnih vijesti iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Podnijet je optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu jer je muškarac na jednoj društvenoj mreži stavio objavu u kojoj navodi da je ženska osoba, po imenu i prezimenu, pozitivna na novi koronavirus - Glede kaznenog djela Lažne uzbune iz čl. 316. KZ-a, počinitelj čini kazneno djelo u trenutku davanja obavijesti o lažnom događaju koji zahtjeva žurnu intervenciju policije ili druge javne službe, svjestan da lažno prijavljuje.

Pavić je istaknuo i da policija svakodnevno obavlja i pratnju teretnih vozila u tranzitu, a preko područja koje pokriva naša policijska uprava, kaže, prepraćeno je 85 konvoja, gotovo 4 500 teretnih vozila.

Policija uz ove aktivnosti i nadzor u vrijeme pandemije koronavirusa obavlja i redovne poslove. Evo kakvo je bilo stanje sigurnosti na području PU kz za mjesec ožujak

STANJU SIGURNOSTI ZA OŽUJAK 2020.

Policijska uprava krapinsko-zagorska tijekom ožujka 2020. godine bilježi značajno smanjenje broja kaznenih djela, prekršaja i prometnih nesreća u odnosu na mjesec ožujak 2019. godine.

U ožujku ove godine evidentirana su 32 kaznena djela što je smanjenje za 65,22% u odnosu na prethodnu godinu kada su evidentirana 92 kaznena djela. Ukupna otkrivačka djelatnost iznosi 87,5 posto, a neriješena su ostala samo četiri KD-a.

U ožujku ove godine evidentirano je ukupno 56 prekršaja, a što je manje za 45 prekršaja ili 44,6% u odnosu na ožujak 2019. godine kada je bio evidentiran 101 prekršaj.

Što se tiče javnog reda i mira tijekom ožujka 2020. godine evidentirano je devet prekršaja, što je manje za 10 prekršaja ili 52,6 % u odnosu na 2019. godinu kada je evidentirano 19 prekršaja.

Iz ostalih zakona evidentirano je 47 prekršaja, što je manje za 35 ili 42,7 % u odnosu na 2019. godinu kada su evidentirana 82 prekršaja.

Evidentirano je 20 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a što je manje za 9 ili 31,0% (2019. god. – 29).)

Dogodile su se 42 prometne nesreće, smanjenje za 32,3% ili 20 PN. S ozlijeđenim osobama PN je manje za 15,8 % (10-2020 g., 24-2019 g.), teže ozlijeđenih osoba manje za 67 % , lakše ozlijeđenih osoba manje za 66,7 % , dok smrtno stradalih osoba nije bilo.