KAKO ĆE SE POLAGATI MATURA : Odbije li nositi masku, učenik ne smije pristupiti ispitima državne mature. Donosimo još nevjerojatnih detalja

Učenici slabijeg zdravlja maturu će polagati doma

matura-

Bliži se 1. lipnja, datum početka prvog ispita državne mature, stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa.

U uputi, među ostalim, stoji da na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici, djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na COVID-19 s izrečenom mjerom izolacije, i ako pokazuju znakove bolesti koji mogu upućivati na oboljenje od tog virusa, poput kašlja, poteškoća u disanju, povišene tjelesne temperature i slično.

Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije, uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se putem posebnih epidemioloških preporuka, a radi dogovora oko tih posebnih uvjeta, učenici se trebaju žurno javiti matičnoj školi, a ostali kandidati Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije, uključujući i sanitarne prostorije, prije svakoga ispita te na kraju svakoga radnog dana temeljito će se oprati i dezinficirati u okviru rutinskoga uobičajenog čišćenja, a neposredno prije dolaska na ispit, prostorije će se provjetriti. Učenike i ostale korisnike koji budu pisali ispit državne mature moli se da ponesu svoj pribor koji im je potreban za ispit te da kod kuće izmjere tjelesnu temperaturu i ponesu zaštitnu masku.

Održavanje ispita izgledat će ovako: pisani ispit provodit će se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata, i ako je moguće s otvorenim prozorima, pristupnike će na stolu dočekati ispitni materijal, a u učionicu će ulaziti jedan po jedan i biti razmješteni na najmanje metar i pol do dva metra udaljenosti. Dopušteni predmeti koje smiju imati na stolu su osobna iskaznica, pribor za pisanje, vlastita kemijska olovka, bočica s vodom i ispitni materijali.

Pritom su sve prisutne osobe obvezne nositi masku koja cijelo vrijeme pokriva nos i usta, a pristupnik koji odbije nositi masku, a za to nema potvrdu liječnika, ne može polagati ispite državne mature.

Ako se dogodi da veći broj zaposlenika jedne ustanove završi u izolaciji ili samoizolaciji, tada će stožeri civilne zaštite u koordinaciji s osnivačima preraspodijeliti zaposlenike iz drugih ustanova kako bi se ispiti uspješno proveli.

Nadalje, preporučuje se da pristupnici s teškoćama u razvoju i težim zdravstvenim smetnjama ispite državne mature pišu u svom domu. Tijekom polaganja ispita kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nosit će kirurške maske te dezinficijense za ruke, a dobro bi bilo i nositi zaštitne rukavice.

„Kada je to moguće, dežurni nastavnici od ostalih ukućana i pristupnika trebaju biti udaljeni najmanje dva metra. Ako je riječ o pristupniku s narušenim imunitetom organizma, dežurni nastavnici prije ulaska u kuću stavljaju jednokratne nazuvke na cipele i nose kirurške maske kao i pristupnik ako im zdravstveno stanje to dopušta. Pritom se postupa sukladno možebitnim specifičnim preporukama liječnika specijalista koji skrbi za osnovnu bolest pristupnika“, jasno piše u uputama HZJZ-a.

Dodajmo da se ispiti pišu u vremenu od pet tjedana, s time da su zadnji ispiti na redu 30. lipnja. Prvi rezultati bit će objavljeni 14. srpnja, a konačni 21. srpnja.