DOTIK-DODIR: 1. međunarodni biennale srednjoškolske umjetničke grafike

Autor
IMG_2339.JPG

Ravnateljica ŠUDIGO – a Zabok Božica Šarić otvorila je danas u reGaleriji u Zaboku 1. međunarodni biennale srednjoškolske umjetničke grafike pod nazivom Dotik – Dodir. Riječ je o međunarodnoj putujućoj izložbi grafika učenika umjetničkih srednjih škola u organizaciji Srednje škole za oblikovanje i fotografiju Ljubljana. Nakon Ljubljane, Celja i Zaboka, izložba će gostovati u Beogradu, Skopju, Sofiji i Pistoii.

-Inicijativu za tu međunarodnu izložbu dala je prof. Svjetlana Jakimovska Rodić koja je htjela okupiti srednjoškolce u području umjetničke grafike, jedne tradicionalne grafičke forme gdje učenici iz različitih zemalja mogu prikazati načine rada kroz najčešće predmet grafičke tehnike. Na taj natječaj se prijavilo ukupno 19 škola iz 8 država, Austrije, Italiji, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Srbije, Slovenije i Hrvatske – rekla je ravnateljica Šarić.

 

Na natječaj je pristoglo 180 radova, a 51 rad je izlučen. - Za nas je značajno da su izdvojena tri rada iz ŠUDIGO – a. Naše učenice Jana Kapusta, Lea Novak i Ela Štefek prezentiraju svoje radove na ovoj izložbi. Njihova mentorica je Karmen Bačura Potočić. Zašto putujuća ozložba – vrlo je značajno da se učenici ogledaju s ostalim srednjoškolcima u ovom području rada, s ostalim umjetničkim školama iz drugih zemalja regije. često puta nismo u mogućnosti otići na neku izložbu ili galeriju, a ovo je jedinstvena prilika da izložba dođe k nama. Vjerujem da će ova izložba dati nove  ideje i da će iz toga iznjedriti nove peilike za naše učenike i novi projekti – rekla je Božica Šarić.

 Aleksandra Mašić Tumpa, profesorica stručnih predmeta likove umjetnosti, rekla je da ih je zanimalokako učenici umjetničkih škola doživaljavaju sporost grafičkog postupka.  – Pri tom mislimo na klasične grafičke tehnike, kao što je linorez, drvorez, suha igla, bakropis i litografija. Postepenost u izradi grafičkih tehnika je izazov za učenike. S druge samo pak strane željeli istaknuti važnost grafičkog otiska – kroz povezivanje i predstavljanje dobre prakse – rekla je Mašić Tumpa.