DAN OPĆINE SV. KRIŽ ZAČRETJE: 'Ova općina ne da ima odličnu sadašnjost nego ima i svjetlu budućnost'

Autor mš/ip

Na sjednici su dodijeljena i priznanja zaslužnim pojedincima

IMG_5335.JPG

Svečanom je sjednicom danas obilježen Dan općine Sv.Križ Začretje. Ivica Roginić, predsjednik Općinskog vijeća otvorio je svečanu sjednicu nakon čega je načelnik Marko Kos prezentirao što je sve učinjeno u proteklom razdoblju.



Istaknuo je kako je proračun stabilan, a veliku važnost za tu ima gospodarstvo koje odlično funkcionira. – Naši gospodarstvenici su nositelji razvoja, no razočaranja postoje, a vežu se ponajviše uz prijavljivanje na brojne natječaje. Prijavili smo projekata u vrijednosti možda 3 ili 4 milijuna kuna, a ostvarili potpore od nekih 300 tisuća kuna – istaknuo je načelnik dodajući kako ga ipak raduje da se suradnja ostvaruje s raznim fondovima. Pa je tako spomenuo projekt 'Zeleno srce Zagorja' koji je vrijedna pola milijuna kuna, a Sv. Križ Začretje sudjeluje u njemu zajedno s Općinom Bedekovčina. – Riječ je o projektu kojem je cilj edukacija o ponašanju s otpadom i njegovim recikliranjem što je iznimno važna tema u vremenu u kojem živimo. Ostvarili smo i poticaje za izradu strateških dokumenata vezanih uz turizam koji će nam biti nit vodilja za daljnji razvoj – istaknuo je svetokriški načelnik dodajući kako je manifestacija Prvi glas Zagorja dokaz da u turizmu rade dobar posao.



Najveća investicija koju je izdvojio je izgradnja dječjeg vrtića za kojeg je otprilike milijun eura dobiveno preko operacije 7.4., a isto će toliko Općina sama izdvojiti. Izabran je i izvođač radova, a riječ je o tvrtki VODOLIM. – Nadamo se da bismo s prvim danima listopada izvođača mogli uvesti u posao, a da bi iduće zime naši mališani mogli krenuti u novi vrtić – naglasio je Kos dodajući kako je važan i projekt spojne ceste od Sv.Križa Začretja do Krapine koja je konačno krenula u realizaciju. Načelnik je pohvalio i suradnju sa svim javnim poduzećima, Županijom, rad udruga i pojedinaca u društvenom životu. Budući da se sutra obilježava i dan župe Uzvišenja Svetog Križa okupljenima se obratio velečasni Vladimir Drnetić pohvaljujući suradnju Općine i župe.



U ime svih čelnika lokalne samouprave nekoliko prigodnih riječi rekla je Jasenka Auguštan Pentek, gradonačelnica Zlatara. – U Sv. Križu Začretju se puno radi što se vidi na svakom koraku. Drago mi je što mi svi načelnici i gradonačelnici izmjenjujemo ideje i zajedno surađujemo – rekla je Auguštan Pentek, a da se mnogo radi rekla je i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki uz konstataciju da se raduje napretku Sv. Križa Začretja.



Same riječi hvale na račun općinskog vodstva imao je i prvi čovjek Županije, župan Željko Kolar. Istaknuo je kako je Marko Kos naslijedio iznimnog čovjeka i uspješnog dugogodišnjeg načelnika Ivana Kranjčića – Hambu, a tim je putem i nastavio. – Marko sa svojom ekipom priprema brojne projekte, a EU danas nudi mogućnosti da se realizira mnogo više projekata nego prije možda desetak godina – istaknuo je župan. - Sv. Križ Začretje ima odličnu gospodarsku zonu koja ostvaruje odlične rezultate, iznimno posjećenu manifestaciju 'Prvi glas Zagorja', vrijedne i radišne ljude, a ujedno je i brendirana. To znači da ova općina ne da ima sadašnjost nego ima i svjetlu budućnost – zaključio je Željko Kolar. Svečana sjednica bila je prilika da se dodjele i priznanja zaslužnim pojedincima. Zahvalnice su dobili Franjo Sente, Franjo Potočki, Milka Sente, Ivanka Šalković i Suzana Petrovečki dok je Povelja otišla u ruke Ane Jačmenice. U glazbenom je programu nastupila talentirana pijanistica Lea Mraz.