Crveni križ poziva stradale u potresu da se prijave za dodjelu jednokratne pomoći

Javni poziv otvoren je od 21. srpnja do 17. kolovoza ove godine

potres donja stubica (22).jpg

Hrvatski Crveni križ (HCK) za osobe stradale u potresu 22. ožujka ove godine, prikupio je od fizičkih i pravnih osoba te međunarodnih organizacija dva milijuna kuna, a ta će sredstva biti dodijeljena najugroženijim kategorijama s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije te Krapinsko zagorske županije.

U skladu s tim, HCK upućuje javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći osobama čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te su označene kao N1 i N2, odnosno dobile su „crvenu oznaku“ i nisu podobne za stanovanje, a ispunjavaju barem jedan od sljedećih socijalnih kriterija:

- kućanstva korisnici zajamčene minimalne naknade,
- samohrani roditelji s ukupnim mjesečnim primanjima manjim ili u visini bruto minimalne plaće u Republici Hrvatskoj za 2020. godinu od 4.062,51 kuna,
- kućanstva u kojima su svi članovi umirovljenici s mirovinom manjom od 2,000,00 kuna svakog člana pojedinačno,
- samci s ukupnim primanjima manjim ili u visini od 2.485,00 kuna,
- obitelji s troje ili više djece s ukupnim mjesečnim primanjima do visine ili manjim od prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu u travnju 2020. u iznosu od 7.673,00 kuna,
- kućanstva u kojima ukupna primanja nisu veća od 2.000,00 kuna po članu kućanstva.

Visina jednokratne novčane pomoći ovisit će o broju podnesenih zahtjeva i raspoloživim prikupljenim sredstvima. Za jednokratnu novčanu pomoć mogu se javiti fizičke osobe koje su vlasnici obiteljskih kuća/stanova ili su zaštićeni najmoprimci slabijeg socijalnog statusa, a koji su tijekom potresa imali prebivalište/boravište na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije te Krapinsko-zagorske županije. Javni poziv otvoren je od 21. srpnja do 17. kolovoza ove godine. Sve detalje o kriterijima i potrebnoj dokumentaciji, građani mogu pronaći na internetskoj stranici Hrvatskog Crvenog križa www.hck.hr.