Capak javno priznao: 'Cjepivo je ispalo jedno veliko razočaranje'

Capak Krunoslav

Ministar Vili Beroš i šef HZJZ-a Krunoslav Capak nakon sjednice Vlade na konferenciji za medije govorili su detaljnije o službenom kraju pandemije koronavirusa u Hrvatskoj. Beroš je prvo kazao kako je nakon 25. veljače 2020. do kraja epidemije prošlo 1172 dana.

“Tri godine, šest valova, preko šest milijuna oboljelih i 6,8 milijuna preminulih u svijetu. U Hrvatskoj preko 1,2 oboljelih i preko 18.000 preminulih”, kazao je i podsjetio da je WHO 5. svibnja objavio kako koronavirus više ne smatra pandemijom, piše Telegram.

Stoga je, kako je kazao, HZJZ uputio dopis Ministarstvu što je rezultiralo današnjom odlukom na Vladi o proglašenju prestanka epidemije koronavirusa. “To je od iznimne važnosti. Slijede nove preporuke koje su od iznimne važnosti. Trebale bi biti objavljene danas i pokazuju da je virus i dalje oko nas i da trebamo biti oprezni”, kazao je.

Najavio je da će se do kraja godine vršiti pojačani nadzor te dodao da se sve mjere Stožera s današnjim danom ukidaju. “Nakon tri duge godine došao je i ovaj trenutak gdje možemo proglasiti prestanak epidemije ali ne i opustiti se u punoj mjeri”, kazao je.

Capak je kazao kako je epidemiološka situacija povoljna, da imamo pad oboljelih, testiranih i hospitaliziranih, dok osoba na respiratoru gotovo da nema. “Cijepilo se gotovo 70 posto odraslih građana, dakle imamo imunitet, a isto tako, omikron je prohujao svijetom pa imamo i jako puno ljudi koji su preboljeli i imamo određenu zaštitu u populaciji”, kazao je nabrajajući razloge za kraj epidemije.

“No, kako je rekao WHO, virus je još uvijek među nama. Treba nastaviti s mjerama koje WHO i mi preporučujemo. To je, prvo, daljnje cijepljenje, sekvenciranje virusa i traženje varijanti, traženje boljih cjepiva i lijekova, borba s infodemijom i držanje klasičnih mjera koje djeluju na sve respiratorne viruse pa i na koronavirus”, kazao je.

Capak je kazao kako od ovog trenutka više ne vrijedi ni odluka o nošenju maski u zdravstvenim institucijama. Ona sada više nije na razini obveze nego postaje preporuka. “Sada je situacija povoljna i zato proglašavamo to preporukama, a ne obvezama. Apeliramo da se tih preporuka svi pridržavaju”, kazao je, prenosi Telegram.

“Dijagnostika i liječenje ostaju kakvi su bili. Izolacije više nema, nošenje maski nije obvezno ali se preporučuje. Izolacija je obvezna za one kojima je dijagnosticiran koronavirus te su u bolnicama ili domovima za starije i to u trajanju od pet dana, a onda maska. Preporučuje se i za sve koji rade u tim ustanovama, a svima ostalima se preporučuje da nose masku ako ne žele prakticirati izolaciju”, kazao je.

Testiranje pri ulazima u bolnice i domovima za starije se preporučuje. Bolničkim ustanovama za hitne intervencije se lokalno daje pravo da propišu strože ili slabije mjere. Novinarima je potvrdio da se svima koji ne leže u bolnici, domu za starije ili tamo ne rade, izolacije nema nego se preporučuje nošenje maske.

Novinari su Capaka pitali i misli li sada, kada se osvrne, da se na početku pandemije pretjerivalo s nekim mjerama, poput ograđivanja igrališta. Kazao je kako nismo znali puno o virusu te da su se mjere donosile u konzultacijama s kolegama. Nismo tada imali lijekove i cjepivo.

“Nadali smo se da će cjepivo kad dođe biti bolje nego što je ovo bilo. Nažalost, to je bilo veliko razočaranje, očekivali smo veću zaštitnost, ali ipak je štitilo od težih oblika bolesti i sigurno je spasilo mnoge živote, ali razočaranje je bilo. Nismo znali koliko će taj imunitet trajati, ali sada znamo da je najbolja zaštita za one koji su preboljeli i cijepili se”, kazao je.

Kazao je da su se uvijek trudili donijeti mjere koje će zaštititi populaciju, a koje neće nanijeti previše štete u drugim dijelovima društva. Upitan jesmo li se testirali s krivotvorenim testovima kazao je da je istraga u tijeku, piše Telegram.