'Zemlje EU ulaze u novi oblik lockdowna. Mi ćemo učiniti adekvatne poteze kako bi izbjegli ili umanjili razvoj epidemije u Hrvatskoj'

Davor Božinović, čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i potpredsjednik Vlade, rekao je jučer ‘vidimo nešto što se naziva i trećim valom epidemije’

Sandra Simunovic/PIXSELL - Božinović

Davor Božinović, čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i potpredsjednik Vlade, rekao je jučer kako ‘vidimo nešto što se naziva i trećim valom epidemije’.

– Zemlje EU ulaze u novi oblik lockdowna. Mi ćemo učiniti adekvatne poteze kako bi izbjegli ili umanjili razvoj epidemije u Hrvatskoj – rekao je Božinović navodeći kako neće biti popuštanja mjera. Sve više hospitaliziranih Nastavio je kako su faktor i nedavni potresi, ali i blagdani, kao i pojavu novog soja koronavirusa radi čega očito moramo biti oprezni.

Prof. dr. sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu kaže kako se diljem EU očekuje pogoršanje situacije što se i vidi i po posljednjim brojevima povećanja novozaraženih kao i sve veći broj hospitaliziranih i umrlih. – Posebno zabrinjava pojava nekoliko novih sojeva brže širećih virusa koji mogu zatrpati zdravstveni sustav puno brže neko originalni sojevi. To nam ukazuje na neophodnu dodatnu opreznost prije svega u uvođenju boljih tehnologija testiranja i detekcije širenja virusa, te dodatne podrške zdravstvenom sustavu – smatra prof. Đikić. Slažu se s tim i naši stručnjaci, prenosi  Večernji.hr.