Biološki kamp ''Zagorje zeleno 2023.'' u Radoboju

Autor zagorje.com
5cbf877c-c994-4643-96e5-0498595dc268.jpg

Općina Radoboj ovogodišnji je domaćin istraživačko-edukacijskog projekta pod imenom „Zagorje zelene 2023“ koji organizira Udruga studenata biologije – BIUS. Udruga BIUS okuplja studente biologije i srodnih znanosti koji stvaraju temelje za nastajanje budućih stručnjaka u svim disciplinama koje biologija obuhvaća. Svake godine udruga BIUS organizira Biološki kamp na području Republike Hrvatske prilikom kojeg studenti stječu neprocjenjivo iskustvo u terenskom istraživanju i doprinose poznavanju bioraznolikosti Hrvatske, očuvanju i zaštiti prirode te promicanju biologije kao znanosti. Za svoje ovogodišnje terensko istraživanje, a 25. po redu, BIUS je izabrao Radoboj kao polazišnu točku u svojim istraživanjima koja će provoditi na području Radoboja te gora Strahinjčice, Kunagore i Vinagore, rijeke Sutle i Bednje.

Projekt "Zagorje zelene 2023." studentski je projekt koji za cilj ima obogatiti znanstvene podatke o flori i fauni Hrvatskoga zagorja, poticati zaštitu i očuvanje prirode i educirati mlade biologe i lokalno stanovništvo. Tijekom boravka u Radoboju održat će se edukacije za učenike Osnovne škole Side Košutić u Radoboju, polaznike Dječjeg vrtića Škrinjica i članove udruge Društvo Naša djeca Radoboj.

Studenti, koji su ujedno i članovi udruge, njih 80-tak boravi u Planinarskom domu u Radoboju u razdoblju od 29. travnja do 6. svibnja. Među njima nalazi se i 10 studenta iz drugih zemalja, stoga ovaj projekt također potiče i međunarodnu suradnju i razmjenu informacija kojim je obuhvaćen prostor ne samo Hrvatske već i središnje Europe.  

Projekt se odvija u suradnji s Javnom ustanovom Zagorje zeleno i Općinom Radoboj te uz punu podršku Biološkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta.

Terenski dio projekta održat će se u dva navrata zbog sezonskih promjena koje zahvaćaju floru i faunu i čine razlike u rezultatima. Prvi dio projekta je u tijeku, a drugi će se održati u periodu od 23.9. do 30.9.2023., nakon čega slijedi analiza podataka i predstavljanje prikupljenih rezultata široj javnosti. Rezultati istraživanja objavit će se i u zborniku radova udruge „BIUS“ koje će se objaviti u digitalnom obliku uz besplatno pristupanje svim sadržajima.

Ovih dana moći će se vidjeti studenti na terenu koji proučavaju i analiziraju floru i faunu Radoboja i cijelog Hrvatskog zagorja.

''Zahvaljujemo studenticama Pauli Šimunčić i Dori Kermek, članicama Organizacijskog odbora  biološkog terena "Zagorje zelene 2023" na ustupljenim informacija i želimo im puno uspjeha u radu.'' – poručuju organizatori.