SVAKA ČAST: Sjajni rezultati Atletskog kluba Zabok

Atletski klub Zabok djeluje tek nešto više od 2,5 godine, ali je već sada ostavio veliki trag u zabočkom i zagorskom sportu

atletski klub glavna.jpg

Iako će u kolovozu 2020. navršiti tek tri godine, Atletski klub Zabok je za 2,5 godine svog postojanja ostvario rezultate za koje je pojedinim klubovima potrebno i po 20 godina. Skupina zaljubljenika u atletiku koja se okupila oko sjajnog čovjeka  i odličnog atletičara, Matije Grabrovečkog, očito dobro zna svoj put. Prošla je godina bila iznimno uspješan za ovaj mladi klub čiji su članovi sakupili 800 nastupa na raznim utrkama i atletskim natjecanjima diljem Hrvatske, a neki su bili uspješni i van granica Hrvatske. Jedan od njih svakako je Nikola Špoljar koji se prošle godine okitio dvostrukim naslovom pojedinačnog prvaka Hrvatske u planinskom trčanju i tu u klasičnom na 8 km i na duge staze na 40 km. Špoljar je tako postao prvi u hrvatskoj atletici koji je objedinio ove dvije titule. Nikola Špoljar je zajedno s Marko Goričkim i Mariom Špoljarom bio dio ekipa koja okitila naslovom prvaka Hrvatske u planinskom trčanju, a s Markom Goričkim i Matijom Grabrovečkim osvojio je ekipno drugo mjesto na PH u polumaratonu.

  Što se međunarodnih natjecanja tiče Nikola Špoljar, Jelena Brezak i Matija Grabrovečki branili su boje Hrvatske na SP u trailu koje se održalo u Portugalu, dok N. Špoljar i Gorički nastupili i na EP u planinskom trčanju koje se održalo u švicarskom Zermattu. Nikola Špoljar nastupio je prošle godine i na Svjetskim vojnim igrama koje su se održale u danas nepopularnom Wuhanu, iz kojeg je krenula pandemija zloglasnog korona virusa. Zapažen nastup na maratonu u Ateni imao je Alen Čretni, koji je zauzeo 36. mjesto od čak 16.000 maratonaca. Vrlo dobre rezultate postigli su i Ivančica Jež i Željko Kliček koji su ukupno pobjednici vrlo jake „Kontinental trail lige“, kao i Željka Gašparić pobjednica prve „Zagorske trkačke lige“. Od mladih snaga istaknuli su se atletičari kadetske dobi, Inga Sadaić i David Posavec. Inga je bila peta na PH u cestovnom hodanju i šesta u kupu u hodanju na atletskoj stazi, dok je David bio drugi na krosu Sportskih novosti i deveti na PH u cestovnom trčanju na 3 kilometra. Sjajni rezultati prepoznati su i od lokalne zajednice. Tako je Nikola Špoljar drugi sportaš KZŽ, muška ekipa AK Zabok bila je treća, a Matija Grabrovečki od strane Grada Zaboka i Sportske zajednice KZŽ sasvim je zasluženo dobio Godišnje nagrade za razvoj sporta. - Sve u svemu iako je bila nešto malo slabija od debitantske 2018., 2019. je bila vrlo uspješna za naš klub. Može se primijetiti da je većina naših odličnih rezultata postignuta na srednjim i drugim prugama, dok izostaju rezultati na kratkim prugama, bacanjima i skokovima. Razlog tome vrlo je jednostavan. Naša županija je jedna od tri u Hrvatskoj koja nema uređenu tartan stazu, ali ni uređeno bacalište, kao ni uređeno zaletište za skok u dalj s adekvatnom podlogom. Moje mišljenje je da to nije stvar nedovoljnih financijskih sredstava, već jednostavno pogrešno postavljenih prioriteta i neshvaćanja dugoročne dobrobiti ovakvih investicija. Odgovorno tvrdim da naša županija vrvi sportskim talentima u atletici, ali i mnogim drugim sportskim granama, no zbog nedostatka uvjeta, mladi se ne mogu samorealizirati u tom bazičnom sportu – govori nam Matija Grabrovečki, predsjednik i glavni trener kluba.
  Uspješni i u 2020. godini Što se tiče aktualne sezone koja je naprasno prekinuta zbog pandemije korona virusa AK Zabok ostvario je neke vrlo zapažene rezultate. Na atletskom dvoranskom prvenstvu u utrci na 3.000 metara nastupila su čak trojica trkača AK Zabok. Kristijan Sušilović završio je kao sedmi, Antonio Kleković kao osmi, a Alen Čretni kao četrnaesti, što su iznimno dobri rezultati. Na dvoranskom prvenstvu nastupio je i kadet David Posavec koji je u utrci na 1.000 metara postavio svoj osobni rekord i osvojio peto mjesto. David je nastupio i utrci mlađih juniora na 1.500 metara, gdje je bio šesti. U kategoriji mlađih kadetkinja u utrci na 60 metara nastupila je još „limačica“ Erika Turk, koja je osvojila 70. mjesto. U hodačkom dijelu prvenstva nastupili Petra Ravlić koja je u konkurenciji mlađih kadetkinja bila šesta, kadetkinja Leona Gašparić koja je bila sedma u svojoj konkurenciji, dok je Inga Sadaić u konkurenciji mlađih juniorki bila osma. Na državnom prvenstvu u utrci na 100 km nastupio je Muris Porčić koji je osvojio 14. mjesto. - Situacija sa pandemijom Covida -19 zatekla nas je tik prije ekipnog državnog prvenstva u krosu koje je trebalo biti održano u Istri. Naravno, tada su stali i organizirani treninzi u svim dobnim kategorijama i Školi trčanja AK Zabok. Na sreću, prije toga još jednom smo uspješno organizirali naše natjecanje za limače; 3. Kid´s athletics igre, koje su i ove godine okupile velik broj djece, a ovaj put je i naš tim odnio pobjedu – otkriva nam Grabrovečki.
    Organizirani treninzi počeli 18. lipnja Prekid organiziranih treninga nije značio i prekid svih aktivnosti. Atletičari Zaboka u ovoj su se situaciji okrenuli individualnim treninzima, kako bi unaprijedili i održali formu za predstojeća natjecanja, koja bi prema nekim saznanjima trebala početi već u lipnju. -Budući da je sada epidemiološka situacija puno bolja i dozvoljeni su treninzi od strane stožera CZRH, od 18.06.2020. ponovno  pokrećemo organizirane treninge, koji će se naravno, provoditi sukladno preporukama HZJZ-a – govori nam Grabrovečki.   Danas AK Zabok broji 134 člana svih dobnih kategorija, od čega se njih 63 aktivno natječe. AK Zabok jednako skrbi i za one koje se natječu, kao i za rekreativce. U sklopu kluba djeluje „Škola trčanja AK Zabok“ za odrasle i „Atletska škola AK Zabok“ za mlađe dobne kategorije. Dobar rad prepoznali su i lokalna zajednica, sponzori i donatori. Ostvarenje svih ovih rezultata ne bi bilo moguće bez pomoći Sportske zajednice Grada Zaboka, Sportske zajednice Krapinsko-zagorske županije te brojnih privatnih tvrtki koje su prepoznale naš rad  na promociji i razvoju sporta u gradu i županiji, među kojima su i naši generalni sponzori City park Zabok i  Bilog d.o.o., te donatori: City caffe, Epilog studio d.o.o., City fitness, Zagorje adventure team, Regeneracija d.d., AZM d.o.o.,  Sinapak - trgovina i usluge, Pekarnica Katarina, Trgocentar d.d.,  TT inženjering d.o.o, Structor gradnja d.o.o., Pleško d.o.o., Tisak Starman, Trgovina Werk, Logo - grafičke usluge, Elektroprotekt Lež j.d.o.o. Ovim se putem svima njima zahvaljujem – završio je Grabrovečki.   Nadamo se da će AK Zabok uskoro dobiti i tartan staza, kao i uređeno bacalište i zaletište. Trenutna improvizacija na neadekvatnim podlogama može dovesti do ozljeda, a Grabrovečki kao trener ne može na sebe preuzeti tu odgovornost. Dok se ne stvore uvjeti za bacačke, skakačke i sprinterske treninge, AK Zabok će biti prisiljen izvoditi samo ozbiljnije treninge u sportskom hodanju. Iskreno vjerujemo da će AK Zabok dobiti adekvatne uvjete za rad i da će i dalje biti jaki generator bazičnog sporta – atletike.